A véres államkötvény

Két órával ezelőtt hozták nyilvánosságra, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak a minősített emberölésért Magyarországon jogerősen életfogytra ítélt Ramil Safarov egykori azeri katonatisztet, aki 2004-ben a budapesti Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában előre kitervelten, egy baltával megyilkolta Gurgen Margarjan örmény katonatiszt csoporttársát, mert az “idegesítette őt”, és “folyamatosan gúnyt űzött Azerbajdzsánból és az azeri népből”.

A hírről itt olvashattok egy kicsit részletesebben, barátom, Pizka Professzor pedig itt fejtette ki véleményét az esetről. Túl sokat nem tudok hozzátenni az ő eszmefuttatásához, de azért megpróbálom a lehetetlent.

Úgy adódott, hogy mindkét országban (Azerbajdzsánban és Örményországban) is jártam, s alkalmam nyílt megismerkedni mindkét oldal véleményével – nem csak a gyilkosságról, hanem a mögötte meghúzódó, hosszú évtizedekre visszatekintő, és a Hegyi Karabah köré csoportosítható konfliktussorozatról is. Beszéltem azeriekkel, akik nemzeti hősnek tekintik Safarovot, s jártam a jereváni Hadtörténeti Múzeumban, ahol külön kiállítás foglalkozik Margarjannal és a budapesti gyilkossággal.

Gyorsan tisztázzuk: a magyar IM döntésébe jogilag (mondom: jogilag) nem lehet belekötni. A nemzetközi egyezmények értelmében ilyen lépésre lehetőség van.

A probléma nem itt lapul.

A probléma – kérem szépen – ott lapul, hogy kultúrországban, egy civilizált jogállamban, az EU és a NATO teljes jogú tagjaként ilyet egyszerűen nem teszünk. Sem indoklással, sem indoklás nélkül nem engedjük ki egy etnikai alapon elkövetett brutális emberölés jogerősen elítélt elkövetőjét, s főként nem engedjük haza, abba az országba, ahol nemzeti hősnek kijáró, már-már vallásos rajongással fogadják, s ahol (meglásd…) ebből az emberből még vezérkari főnök, vagy honvédelmi miniszter is lehet (ez a kép itt felül a HVG oldaláról van, Safarov a közepén, zászlóba burkolózva). Nem, ilyet nem teszünk, akkor sem, ha Azerbajdzsán többmilliárdos magyar államkötvény-vásárlást helyezett kilátásba, s akkor sem, ha az azeri földgázt (teszem azt) ezentúl féláron kapjuk.

Nem kapjuk féláron, ennyire Alijev elnök rezsimje nem hülye, csak úgy mondom.

Mert olyan ez, mint amikor Faustus doktor eladja a lelkét az ördögnek. Mi nem a lelkünket adtuk el (és nem az ördögnek), csak az egyetemes emberi erkölcsbe rúgtunk egy óriásit. Mert egy tál lencséért (lásd még államkötvény) odadobtuk a becsületünket, s ország-világ előtt nyilvánvalóvá tettük, hogy Magyarországon minden eladó. Minden. No nem mintha az elmúlt 22 év történései bármiféle kételyt hagytak volna bennünk politikai elitünk amoralitását illetően. Nem mintha nagyjaink nem bizonyították volna ezerszer, hogy mindennek van (termőföldben, reklámhelyekben, csókosok befolyásában, nokiás dobozokban, kőbányákban, szőlőhegyekben, kopaszigátakban, satöbbiben megfogalmazható) ára. De hogy egy emberéletnek is legyen, ez azért még az én sokat látott gyomromat is megviselte.

Vajon ha az áldozat amerikai, német vagy svájci, ugyanígy megléptük volna?

Ne értsetek félre: számos kiváló azeri emberrel ismerkedtem meg, s mi sem áll távolabb tőlem, hogy őket (és amúgy nagyszerű országukat) kollektíven megbélyegezzem vagy diabolizáljam. Ők azt tették, amire történelmük, napi ideológiai kondicionálásuk és agymosásuk predesztinálja őket: az örmények nem emberek, meggyilkolásuk nem bűncselekmény, hanem dicsőség. Ez a politikusaik felelőssége, a lelkiismeretükkel majd számoljanak el ők.

Nem akarok sokáig rugózni a történteken, de azt kérem olvasóimtól, hogy képzeljenek el egy sztorit, ami – nagyon remélem – végig megmarad a fikció talaján (a párhuzamért köszönet a nejemnek).

Egy közép-afrikai államban egy román (szlovák, szerb vagy piréz) turista bestiálisan meggyilkol egy magyart. Nem azért, mert ellopta a pénzét, szidta az anyját vagy megerőszakolta a gyerekét. Nem. Csak azért öli meg magyar honfitársunkat, mert az magyar. A közép-afrikai állam bírósága életfogytra ítéli, de mivel Románia (Szlovákia, Szerbia vagy Pirézia) megígéri, hogy vásárolni fog a közép-afrikai állam kötvényeiből és olcsóbban adja nekik a világhírű román (szlovák, stb.) töltöttkáposzta-konzerveket, az elkövetőt hazaengedik, ahol (hatalmas helyi ovációk és vállveregetés közepette) azonnal szabadlábra is kerül.

Hogyan éreznénk magunkat? Mi lenne a véleményünk a közép-afrikai államról, annak jogrendszeréről, politikai vezetőiről?

Én egy senki vagyok, és tudom, hogy bocsánatkérésem csak egyéni lehet, de ami engem illet, a magam nevében innen is az örmények (és a civilizált világ) elnézését kérem. És ha meg lehetne tenni, bizony elhatárolódnék a saját országomtól.

És természetesen nagyon kíváncsian várom a hazai, valamint a nemzetközi sajtó és közvélemény reakcióit, különös tekintettel a befolyásos nemzetközi örmény lobbi lépéseire.

Ha van véleményed, megtisztelnél vele itt, a kommentek között.

Ápdét 1 (16.05).: úgy látszik, a hír túl friss, mert egyes források Áder elnöki kegyelméről írnak, mások pedig arról, hogy Magyarország “csak” kiadta Safarovot hazájának, s az elnöki kegyelmet Alijev elnöktől kapta. A hírek még elég ellentmondásosak, a lényegen azonban (szerintem) mindez mit sem változtat: egy gyilkost de facto szabadon engedtünk, pénzért cserébe.

Ápdét 2 (18.56).: a véglegesnek tűnő verzió szerint “csak” kiadtuk Azerbajdzsánnak, megjátszva a hülyét, mintha nem tudtuk volna, hogy ott perceken belül szabadon engedik. Az összes többi kérdésem és következtetésem továbbra is áll.

Ápdét 3. (szeptember 1., 15.05): Csendélet magyar zászlóval és némi aprópénzzel a jereváni magyar konzulátus előtt…

160 hozzászólás

 1. tiboru — 2012-08-31 18:00 

És hát nagyon nem szívesen lennék most magyar turista Örményországban…

 2. drbumburnyak — 2012-08-31 18:21 

Azért ha az örmény konyak hiánycikk lesz, tudni fogjuk ki a felelős! :)

 4. kashmir — 2012-08-31 18:26 

évek óta olvasom a blogot, de először szólok hozzá egy témához, mert ez már kiverte nálam a biztosítékot. még soha nem hallottam, hogy egy kegyetlen gyilkost szabadon engednek, mert valakitől kölcsönt remélnek. biztos vagyok benne, hogy ennek az ügynek még lesz folytatása, mert nagyon sok az óriási befolyással rendelkező örmény a világ különböző pontjain.

 5. drbumburnyak — 2012-08-31 18:31 

Kedves kashmir! Ugyanabban a cipőben járunk, mert én is csak most regisztráltam, hogy hozzászóljak. És ha egy magánmegjegyzést megenged(sz)… a befolyásos örményeknél csak az örmény maffia rosszabb… mert ők aztán tényleg bigott hazafiak, őket meg nem vásárolja senki.

 6. igazitrebics — 2012-08-31 18:29 

Mester!
Elnézést, de az első reakcióim mind ilyen líraiak:
1. Beszabehu! :-(
2. A pofám leszakad! :-(

Tényleg, azt, hogy ennyire eszementek legyenek, tanulják valahol, vagy zsigerből jön?
Már a Facera írtam: A centrális erőtér, óriási léptekkel elindult “félázsia” felé!

http://hvg.hu/itthon/20120831_Csunyan_atverhettek_a_magyar_kormanyt#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_8_31

 8. gyurma — 2012-08-31 18:44 

Az egész ügy cinizmus-faktora valami vérlázító mértékű.

“Hátkérem mink csak eleget tettünk az azeri kormány szívből jövő kérésének, és kiadtuk nekik ezt a srácot, hogy ítélkezzenek ők az általa elkövetett mélyen elítélendő, nagyon-nagyon csúnya tettért. Hát erre meg jaj, nem szabadon engedik, szobrot állítanak neki, és óvodát neveznek el róla? Ebbe nem szólhatunk bele ugye, ez egy ország belügye, kérem. Mink azt hittük, felkötik. Fura dolog ez.”

Undorító.

 9. rgranc — 2012-08-31 19:21 

Tiboru mester, először én is azért akartam szólni, mert az index cikk szerint egyértelműen nem Magyarországon kapott kegyelmet a fiatalember, aszerint csupán a két ország között – gondolom – fennálló egyezményekre hivatkozva országunk lehetővé tette, hogy ott töltse le büntetését, mint ahogy arra a cikk szerint hivatalos (?) ígéretet is kaptunk. Hasonló téma pont az elmúlt hetekben a szlovák hölgy kapcsán is felmerült: nevezetesen hogy amennyiben a magyar bíróság jogerősen börtönbüntetésre ítéli négyrendbeli gondtalanságból elkövetett emberölésért, akkor kérvényezhetik azt is, hogy a büntetését Magyarország helyett Szlovákiában tölthesse le.

Ebből a nézőpontból Magyarországnak jóhiszeműen nem kell azért azt várnia, hogy ahogy az elítélt elhagyja országunkat, otthon rögtön elnöki kegyelmet is kap… Szóval ilyen elméletben akár egy nálunk civilizáltabb nyugati országgal is előfordulhatott volna…

Mindenesetre én is egyetértek azzal, hogy az örmények felé mi is felelősek vagyunk azért ami történt, ugyanakkor az itt előttem hozzászólókkal szemben némileg mérsékeltebb hangnemben szeretném elítélni azokat, akik ilyen szerencsétlen lépést tettek – bármi is legyen annak háttere.

 10. tiboru — 2012-08-31 19:28 

Igen, a legelső hírek alapján én kábé egykor, negyed kettőkor kezdtem írni a posztot, amit aztán ápdétoltam is: mi csak kiengedtük, kegyelmet Alijev adott neki. De – szerintem – a lényegen ez mit sem változtat: abszolút várható volt, hogy odakint nemhogy várbörtön nem vár rá, hanem a mennybe megy.

 11. gloriamundi — 2012-08-31 20:16 

Asszem, ezek a nagyokosok már megint képtelenek voltak modellezni, h milyen következményei lesznek annak, amit csinálnak. Azon túl, hogy ez úgy undorító, ahogy van, beláthatatlan láncreakciót is elindít… De most biztos csodálkoznak, h jé, hát erre nem is gondoltunk.

 12. rognork — 2012-08-31 22:25 

ezek nem hülyék, tutira gondoltak erre, de a rangsorban lejjebb végzett. shit happens.

 13. untermensch4 — 2012-08-31 20:17 

nos… aki végül aláírta a papirost a kiadatásról (mármint aki megtehette volna hogy nem teszi), jelképesen elsétálhatna az örmény követség elé és jelképesen főbe lőhetné magát. úgy legalább az örmények szemében csak a politikusaink kerülnének az őket megillető helyre…
főleg ha a fentebb említett örmény maffia jó elemzőkkel rendelkezik és rájönnek hogy amiként feléjük azerit/örményt (megfelelő helyen és időben) ölni dicsőség úgy felénk politikust

 14. alphaursaeminoris — 2012-08-31 20:18 

Ja, bár azért ez nem csak ilyen banánköztársaságok között fordul elö.

SVédország is rengeteget lobbizott egy, az USA-ban életfogytigra ítélt kettös gyilkos svéd nö hazahozatala ügyében, majd a hazaérkezés után rögtön (jó, nem rögtön, fél évre rá) szabadon engedték.
Svédországban meg afféle sztár lett belöle, még rádiómüsort is vezetett.

http://en.wikipedia.org/wiki/Annika_%C3%96stberg

 15. SzJoe — 2012-08-31 20:22 

Sajnos az ilyen lépésekről ismert okokból nem nyilváníthatok véleményt. De! Kérem Tiborut, azt a másik posztnál lemaradt ominózus két sort csapja a kommentemhez! A szomszéd nagynénjének kutyája szerint szégyelljem azt, amit szolgálok, ha ez a sejthető okokból történt meg!
Szigorúan magánemberként én is Örményország bocsánatát kérném, ha megtehetnék bármit is magánzóként!

 16. Rogal Dorn — 2012-08-31 20:29 

Szerintem kicsit túlragozzuk a dolgot. 2004-től börtönben ült itt Magyarországon. Most haza engedték, hogy majd otthon folytatja. Az azeri elnöktől kegyelmet kapott. Erre a grúz kormány (természetesen muszáj ezt tennie a közvélemény miatt) beígéri, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Ebből azt tudom leszűrni, hogy az örményeknek nem sajátjuk még a keresztényi gesztus, a megbocsájtás, bár lett volna idejük és lehetőségük gyakorolni azt. Nem akarok itt kenetteljesen kappankodni, de amíg csak a gyűlölet vezérli őket, addig megbékélés nem várható a térségükben.

 17. csuri — 2012-08-31 23:08 

Grúz kormány?? Hol jönnek ők a képbe, szerinted???

 18. warr — 2012-08-31 20:56 

A belinkelt örmény cikk szerint azeri parancsra hajtotta végre a gyilkosságot.
Na most miből tartana az örményeknek átküldeni egy orgyilkost vagy egy kommandót, hogy leszedje Safarovot? Vagy mondjuk elrabolja, mint anno Eichmannt az izraeliek.

 19. Rogal Dorn — 2012-08-31 21:02 

Ez kérlek szépen háborút jelentene… :D
Én inkább a megbocsájtás intézményére szavaznék, ugyan nehezebb, de kevesebb életet követelne.

 20. pobeda — 2012-08-31 21:20 

A hadsereg már készenlétben van, ha hinni lehet a híreknek.
Mellesleg a zászlótépés videója:
http://www.youtube.com/watch?v=caSxpahq2Dc&feature=player_embedded

 21. Rogal Dorn — 2012-08-31 21:01 

http://index.hu/belfold/2012/06/22/bun_es_buntelenseg/#

Itt van ez az ügy, szerintem ez felháborítóbb, mint a Safarové. Persze, lehet, hogy csak azért gondolom így, mert magyar vonatkozású az eset.

 22. csuri — 2012-08-31 23:07 

Hát öreg, nemtom ki vagy te, de most nem vagyok jókedvemben, úgyhogy nem fogok fonomkodni:
Hogy az istenbe tudsz összehasonlítani egy gondatlanságból elkövetett gázolást egy előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal, aminek egyetlen motivációja a meggyilkolt nemzeti hovatartozása???
CSAK azért, mert az elgázolt gyerek magyar, a legyilkolt fiatalember pedig örmény, máris az előbbi a felháborítóbb?
Szerintem meg a te nacionalizmusod a felháborítóbb, az azeri édestestvérének érezheted magad….

 23. puffogo — 2012-09-01 07:39 

Azért hasonlítja össze, mert hasonló. Most egy azeri állampolgárt adtak ki, hogy az ország kedvébe járjanak.

Cobin esetében meg a munkaadó és egy másik (ázsiai) ország segge volt fényesre nyalva.

Nagy összegbe fogadok, hogy amit mindkét esetben kapni fog az ország (A politikusok esete ettől külön kezelendő!) az a csődörnek már van.

 25. tiboru — 2012-08-31 22:30 

Szerzs Szargaszján örmény elnök az ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt arról beszélt, hogy az örmény nemzet soha nem bocsátja meg az azeri baltás gyilkos kiadatását és szabadon engedését. A beszéd átírásos verziója következik:

Tisztelt nagykövetek!

Sajnos kivételes alkalomból hívtuk meg önöket az elnöki hivatalba. Mint bizonyára tudják, az azeri hadsereg egy tagját, aki megölte Gurgen Margarjan örmény tisztet, átadták Azerbajdzsánnak. Mint arra figyelmeztettünk, az azeri elnök azonnal kegyelmet adott neki.

Mindez azért történt, mert Magyarország kormánya (az Európai Unió és a NATO tagja), egyezséget kötött az azeri hatóságokkal.

Nem akarom felidézni Gurgen Margarjan meggyilkolásának körülményeit; ezeket önök jól ismerik. Ahogy a tárgyalás bizonyította, a szörnyű gyilkosság csak azért következett be, mert Gurgen Margarjan örmény volt.

Közvetlenül a bűncselekmény bekövetkezte után a magyar hatóságok és partnereink – az EU és a NATO tagállamai – folyamatosan arra ösztönöztek minket, hogy ne tereljük politikai síkra a folyamatot. Folyamatosan arra biztattak, hogy bízzunk meg a magyar törvénykezésben, hiszen az ország tagja ezeknek a fontos szövetségeknek.

Közelről figyelemmel kísértük a bűnöző körüli fejleményeket. Az ügyet minden egyes találkozó alkalmával megvitatta az elnök, a házelnök, a külügyminiszter és Magyarország nagykövete, és több alkalommal biztosítottak minket arról, hogy ki van zárva annak a lehetősége, hogy egy bűnözőt átadjanak Azerbajdzsánnak. Ugyanezt a választ kaptuk kérdéseinkre néhány nappal ezelőtt is a magyar külügyminisztériumtól és a parlamenttől. De a fejlemények eredményeként a gyilkos Bakuban tűnt fel, majd szabadon engedték.

Nincs mit mondanom Azerbajdzsánról, egyszerűen nincs mit. Az ország magáért beszél azokkal a tettekkel, amelyeket véghez visz, és nem az én feladatom megmagyarázni ezeket a lépéseket.

Tisztelt nagykövetek, hölgyeim és uraim!

Közös tetteikkel a magyar és az azeri hatóságok megnyitották az ajtót a hasonló bűncselekmények bekövetkezte előtt. Ezzel a döntéssel világos üzenetet küldenek a henteseknek. A mészárosok innentől kezdve tisztában vannak sérthetetlenségükkel, amit azután élveznek, hogy etnikai vagy vallási gyűlölet által motivált gyilkosságot követtek el.

EZT NEM TŰRHETEM.

AZ ÖRMÉNY KÖZTÁRSASÁG EZT NEM TŰRHETI.

AZ ÖRMÉNY NEMZET EZT SOHA NEM BOCSÁTJA MEG.

Hivatalosan bejelentem, hogy a mai naptól minden diplomáciai kapcsolatot és hivatalos kapcsolatot felfüggesztünk Magyarországgal.

Pontos és egyértelmű választ várunk partnereinktől az incidensre vonatkozóan.

Aki ezt eltűri, azt holnap a történelemnek tartozik felelősséggel.

A félintézkedések és a kerülgetés nem elfogadható.

Partnereinknek az örmény nemzet biztonságához való viszonyát annak alapján fogjuk megítélni, hogyan reagálnak erre az incidensre.

Arra kérem önöket, hogy mindezt személyes üzenetemként adják át országaik államfőinek és kormányaiknak.

Ennyit akartam mondani. Nem tudom, van-e értelme annak, hogy kérdésekre válaszoljak. Azt hiszem, nincs, mivel a történeteket józan ésszel nem lehet felfogni. Egy olyan országnak, amely fejlettnek és civilizáltnak tekinti magát, nincs joga így viselkedni, és megérdemli, hogy partnerei megfelelő felülvizsgálatnak vessék alá.

 26. tiboru — 2012-08-31 22:33 

Mivel az oroszok közismerten az örmények oldalán állnak (a török-örmény határt a mai napig az orosz különleges alakulatok őrzik), nagyon kíváncsi vagyok Putyin reakciójára.

 27. tiboru — 2012-08-31 22:43 

És persze nagyon kíváncsi vagyok a magyarországi (és a Kárpát-medencei, mondjuk az erdélyi) örmény diaszpóra reakciójára is.

 28. face — 2012-08-31 22:48 

– még, hogy nincs olyan, hogy unortodox gazdaságpolitika…
– ezek tényleg félázsiaiak
– nagyon szomorú, hogy a törvény és az ember élet nekik pénzben mérhető :(

 29. laertes — 2012-08-31 23:01 

Nos, ennek az eseménynek akkora a felhajtóereje, hogy még az olyan renitens hallgatókat is partra veti, mint én (bár látom, nem vagyok első ebből az állatfajból).

A cikk hozza a szokott minőséget, hozzátenni nem is nagyon van mit. Talán csak annyit, hogy gyűlnek a bizonyítékok, hogy az agyhalál valóban kihordható lábon. Azt a mondatot pedig, miszerint “A probléma – kérem szépen – ott lapul, hogy kultúrországban, egy civilizált jogállamban, az EU és a NATO teljes jogú tagjaként ilyet egyszerűen nem teszünk” a négy legnagyobb külképviselet fokára kellene kiszögezni (az aláhúzást nem én tüntettem el, hanem ŐK).

Kíváncsi vagyok az EU, ill. a NATO felől érkező reakciókra is, az biztos h Ashtonéknál hosszú hétvége lesz.

Blood diamond – blood bond. Találó. Csak James nélkül. Tisztára új érzem magam, mintha valami ZS-kategóriás akciófilm nyitójelenetét nézném és nem igazi hírportálok igazi híreit olvasnám.

 30. laertes — 2012-08-31 23:24 

És még annyi, hogy – ha esetleg bárkiben is lenne szemernyi kétség – az illetékes szervek részéről már csak azért sem hihető semmilyen álnaiv magyarázkodás, mivel a péntek délutáni időzítés (ahogy azt minden vonatkozó tankönyv is írja) mindig valami disznóságot igyekszik – jellemzően bénán – leplezni.

Továbbá az orulunkvincent.blog.hu-rol egy felettébb releváns komment:

kisa · http://zsakfalu.blog.hu/ 2012.08.31. 21:16:12

Csak egy kérdésem van: b.szunk vagy csak felszopunk?
Azaz: megvették már az azeriek az államkötvényeinket vagy csak ígérték?

 31. feketelaszlo — 2012-08-31 23:54 

Nem szeretnék politikai szemüvegen keresztül szemlélni egy ilyen ügyet, de sajnos mégis azt kell hogy mondjam, Magyarországnak nem nagyon volt olyan kormánya (vagy királya, vagy fejedelme) aki tudott volna ilyen elbaszarintott diplomáciai dönést hozni – szerény tanulmányaimból legalábbis nem emlékszem akár csak hasonló esetre sem, de talán más népeknek se nagyon sikerült ilyen csúnyán benéznie ilyen egyértelmű ügyet. Szép lesz, ha ez a baromságuk még egy háborúba torkollik a végén az azeriek és az örmények között, márpedig most nem épp rózsás ott a helyzet a híradások szerint (oké, úgy általában sem szoktak mosolyogni a határ két oldalán, de a lőporoshordóhoz csak egy kis szikra is elég).

 32. woodland — 2012-09-01 00:28 

Mindenkinek szep jo estet. Szerintem a Magyar kormany naivan viselkedett es at lettek verve. Nekem ugy tunik szegenykeim bel lettek etetve.Vagy lehet hogy nem is kellett, szimplan magukat lovaltak bele a joba.Valahogy olyan deja vu erzesem van mint a foci EB elbiralasanal.

 33. csuri — 2012-09-01 01:05 

Ezt nem mondod komolyan…..

 34. woodland — 2012-09-01 04:14 

De igen, komolyan mondom. Emlekezz vissza, mielott a bizottsag meghozta a donteset a Gyarfas ugy jarkalt korbe mint aki mindent elintezett es olyan nyilatkozatokat tett,hogy minden rendben van ez a az EB a mienk. Holott meg stadionok sem voltak csak szepen lerajzolva papirra.Aztan a vegen kiderult hogy meg csak nem is szavaztak rank,ez a szerencsetlen meg ki volt borulva es maffiat emlegetett.Sirdogalt a kamerak elott mint egty primadonna.Szerintem a kormany nagyon var valamilyen ha nem is egbol jovo,de kulso segitseget hogy a problemak meg legyenek oldva-csak ne az IMF!!!Elkezdtek gondolkozni mi lenne,ha…Az azeriek meg finoman erzekeltettek,hogy lehetne szo egy kis kotveny vasarlasrol talan meg alacsonyabb yield-el es meg alacsonyabb coupon-nal.ezek meg ugy voltak vele,hogy na vegre megfogtuk az isten labat.Meg azt is el tudom kepzelni hogy konkret igeret nem is volt,csak finom utalas.
Ajanlom figyelmedbe ezt a zsenialisan megofgalmazott kerdest:

“Csak egy kérdésem van: b.szunk vagy csak felszopunk?
Azaz: megvették már az azeriek az államkötvényeinket vagy csak ígérték?”

 35. woodland — 2012-09-01 05:14 

Es ugylatszik megcsak felszopunk:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/meg_zarva_az_azeri_kassza.171869.html

Sajnos ez azt az elmeletemet tamasztja ala,hogy a Magyar kormany tagjai meg lettek vezetve.(tobbek kozott a sajat ostobasaguk altal)

 36. sirdavegd — 2012-09-01 03:25 

Lássuk csak, mibe másztunk bele, ha jól értem:
Örményország-Azerbajdzsán egymásnak esik a határon 1990 előtt-mözött, majd az örményeknek jut a nagyobb falat, de azóta be vannak sértődve a szomszédaik felére, a lakosság jelentős része külföldön dolgozik és oroszok őrzik-védik a határt. Az azeriek meg azóta nyalogatják a sebeiket, miközben úszkálnak az olajos-földgázos medencében.
De sebaj, mert X évvel később mi szépen idehívtuk e két naccerű nemzet katonáit a békepartnerség jegyében, ahol aztán az épp alvó örmény katona megölésével az azeri katona elégtételt vehetett az elvesztett három fűcsomóért.
Fószer kaptárban iktatva 8 éven keresztül, majd nemzetközi szerződés alapján visszaküldve a feladónak, hogy etessék-itassák a saját pénzükből — vaagy — egy kis pénzért meg energiahordozóért cserébe küldjük vissza a derék honpolgárt.

Eredmény:
– azerieket a világ furcsán méregeti, hogy szabadon engednek egy baltás gyilkost
– örmények n+1. országként ránk is megsértődnek, spontán öngyulladnak, zászlót tépnek/égetnek/a fogaik között rázzák
– ránk meg azért néznek furcsán, mert EU és NATO tagként mostanság nem éppen arról vagyunk híresek, hogy álmatlan éjszakáink lennének egynémely jogszabály betartása-implementálása terén, szóval hova is ez a hirtelen ügybuzgóság…

 37. woodland — 2012-09-01 04:28 

Szia,

Azert ez ennel egy kicsit komolyabb ugy. Ha nem beszel a Magyar kormany a kotvenyvasarlas lehetosegerol,akkor is nagyon durva egy ember eletenek/halalanak a semmibe vetele. Kulonosen akkor ha ez ket olyan nemzet kozott tortenik ahol az ellentetek nagyon kielezettek es meg nem dolt el a sok haboru folytan,hogy ki az erosebb.(Ha itt egy israeli es egy palestin katonarol lenne szo akkor az ugy teljesen mas lenne)
De sajnos a kormany beszel kotvenyekrol meg uj kapcsolatok kiepiteserol.Emiatt viszont ugy tunik,hogy tudtak mit csinalnak, csak sz@rtak ra mert a penz fontosabb volt.
Csak hogy erezd a sulyat: Elkepzelheto,hogy ebbol, hanem is haboru, de valamilyen incidens -halottakkal- kialakul.

 38. woodland — 2012-09-01 05:14 

l

 40. alphaursaeminoris — 2012-09-01 08:48 

Aztán most volt nemrég a szír “túszmentéses” történek, ahogy meg nagyon úgy tünik, a szír kormányeröket támogattuk…

Magyarország valahogy képes volt mindig is a vesztes oldalra állni.

 41. scha — 2012-09-01 09:31 

Az igazi poén az volna, ha ezután Alijev mégsem venne egy deka államkötvényt sem.
“Hidd el Viktor, ezzel csak segítünk nektek, így nem mondhatják rátok, hogy kicsinyes anyagi indokból vállalta fel Magyarország a botrányt.”

 42. tiboru — 2012-09-01 09:44 

@woodland:

Ez azért inkább tűnik (keserű) poénnak, mint valóságnak…

 43. tiboru — 2012-09-01 09:47 

@scha:

Ja, én is gondoltam erre… Állampapírjegyzés nem lesz, viszont Baku új tengerparti sétányának egyik szakaszát az azeri-magyar barátság parkjának fogják elnevezni, hogy ne érezzük magunkat átb@szva.

 44. tiboru — 2012-09-01 10:11 

Azért olyan szívesen elolvasnám azokat a hatástanulmányokat, amelyeket az illetékes állami szervek készítettek a döntés várható következményeiről (ahogy egy normálisan működő rendszerben ilyenkor szokás)…

Mert vagy alkalmatlan mindenki (a külügytől a hírszerzésen keresztül az elhárításig és a TEK-ig), vagy a legfelsőbb döntéshozók szartak az esetleges figyelmeztetésekre.

Nem is tudom, melyik verzió a szomorúbb.

 45. laertes — 2012-09-01 10:46 

@tiboru: Az első verzió annyira ijesztő, hogy jó lenne, ha ki lehetne zárni. Persze never say never.

A második “csak” szakmailag és erkölcsileg vállalhatatlan, ha az illetékesek eztán tudnak tükörbe nézni, lelkük rajta. És majd bizonyára beindul a megmondógépezet, hogy miért is volt ez igazából a legjobb döntések legjobbika.

 46. tiboru — 2012-09-01 11:15 

A bécsi örmény nagykövetség emailcíme:

armenia@armembassy.at

Én írtam nekik két sort a magam nevében.

 47. krampusz — 2012-09-01 12:36 

Drága tiboru!
Olvasom a híreket, gondolom, itt valami nem stimmel, mert ilyen, így ebben a formában nincs. Igen, ahogy mondod: EU tagállam pár milliárdnyi államkötvényért nem ad ki baltás gyilkosokat, pláne nem így. Mégpedig nem azért, mert olyan hűdeerkölcsös, hanem mert nem hülye. Az a pár milliárd, amiről szó van, az szép, de a költségvetés arányait tekintve jelentéktelen, még egy közepes hangulatjavító intézkedésre sem elég, majd megbolondultak ennyiért ilyen nemzetközi botrányt venni a nyakukba. Egy kosár cseresznyéért senki sem fogja a hátsó kertjén keresztül kiengedni a megkattant szomszéd pitbullját a játszótérre.
Nem kell fanatikus konteósnak lenni ahhoz, hogy úgy érezzük, itt valami nem stimmel. Lelkesen kattintgatok is tiborura, várva a szokásos színvonalon összeszedett hátteret, az érdekrendszert, ki kivel van, erre mi van itt? A hírsarokban picsogsz, mint a Gréczy. Nohát.

 48. krampusz — 2012-09-01 12:37 

(Ja, rézvirág voltam a régi blog kommentjei között, csak itt megette a korai regisztráció azt a nevemet.)

 49. gtibor — 2012-09-01 12:39 

A Karabah-dosszié c. poszt, a szerző hozzászólása:

9. tiboru — 2012-03-05 21:42

“Lehetnénk mi a híd az örmények és az azeriek között :-)”

A történtek ismeretében aligha. :-)

 50. panamajack — 2012-09-01 13:02 

@krampusz: Sajnos a helyzet ez esetben az, hogy ezek tényleg akkora barmok, mint amekkoranak latszanak… :(

 51. tiboru — 2012-09-01 13:02 

Az örmény diaszpóraügyi miniszter levele a világ örménységéhez:

http://www.panarmenian.net/eng/news/121209/

Részlet:

“It is offensive that, when handing the criminal over to Azerbaijan, the Hungarian government did not even recall the thousands of Armenians who had sacrificed their lives and become heroes in the fight for Hungary’s independence and freedom along with the people of Hungary, or hasn’t the Armenian community made its worthy contribution to Hungary’s development in the past and isn’t it making that contribution today?”

 52. tiboru — 2012-09-01 13:06 

@krampusz:

A geopolitikai háttérről már többször írtam, ami pedig az aktuálpolitikai részét illeti, nincs itt semmiféle konteó, az ábra – sajnos – ennél világosabb és egyértelműbb már nem is lehetne.

A történelmi párhuzamokat kedvelők meg olvassák el Teleki Pál Horthyhoz intézett búcsúlevelét 1941-ből.

 53. igazitrebics — 2012-09-01 13:19 

Ez lett a HHH (Hülye, Hülyét Hoz)mozgalom eredménye! Az apparátusnak eszébe sem jutott, mekkora córesz lehet ebből (“joggal hihettük,hogy…”).
Bezzeg, ha ez a táncoskomikus idejében történt volna meg, a Kossuth téren egymást érnék a beszédek, hogy a kommunisták a régi elvtársakkal levajazták az ügyet! Broáf!!

 54. tiboru — 2012-09-01 13:56 

Ma délben őrnaggyá léptette elő a Budapesten örmény katonatársát megölő Ramil Safarovot Safir Abiyev azeri védelmi miniszter.

 55. igazitrebics — 2012-09-01 14:26 

Mi meg itt rugózunk, mint a hülye gyerekek!!
Selmeczi Gabriella megoldotta:
“Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét”

http://www.origo.hu/itthon/20120901-lezartnak-tekinti-a-fidesz-az-azeri-gyilkos-ugyet.html

 57. igazitrebics — 2012-09-01 14:43 

Egy kommentem elnyelte a blogmotor!! A kis lopós!!

Mi itt rugózunk az ügyön, amikor szép fogú Gabika megmondta a frankót:
“Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét”
http://www.origo.hu/itthon/20120901-lezartnak-tekinti-a-fidesz-az-azeri-gyilkos-ugyet.html

 58. igazitrebics — 2012-09-01 14:47 

Harmadszorra is megpróbálom!!

Mi itt rugózunk ezen a dolgon, meg össze-vissza aggódjuk magunkat, miközben Szépfogú Gabika megmondta a frankót:
“Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét”

http://www.origo.hu/itthon/20120901-lezartnak-tekinti-a-fidesz-az-azeri-gyilkos-ugyet.html

 59. igazitrebics — 2012-09-01 14:56 

A negyedik próba!
Lehet hogy az origó van letiltva?
Szépfogú Gabika megmondta a frankót:
“Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét “

 60. igazitrebics — 2012-09-01 14:57 

Mester!
Ha origós linket teszek be, elmegy a semmibe a hozzászólás!!

 61. regressziv — 2012-09-01 15:01 

Sajnos ehhez már nincs mit hozzáfűzni. Ellenben Teleki Pál búcsúlevelétől kirázott a hideg.

 62. nagyonkivancsi — 2012-09-01 15:13 

Hát én azért egy konteós csapattól többet vártam volna, minthogy egyből, gondolkodás nélkül a kormánynak esik.

A kötvényvásárlás egy dolog, de ne felejtsük el a Nabucco projektet sem, a Mol kiszállását aztán mégis inkább részvételét egy mini Nabuccoban.
Aztán ott a Trigránit orosz fiaskója, Demján úr gondolom szeretné abban a térségben is megvetni a lábát, nehogy már Tatárföld legyen végállomás.

Az is elképzelhető, hogy egy nemzetközi ( USA, Izrael ) titkosszolgálati játszmának lettünk részesei ( ami a fenti előnyöket nem zárja ki+ mintha az IMF is leszállt volna rólunk ), ami az Irán elleni háború előkészítését jelenti ( északi front ). Baku és Teherán viszonya eléggé megromlott ( talán nem véletlen ) az utóbbi időben, Azerbajdzsán nemrég 1.6 milliárd $ (!!!) értékben vásárolt Izraeltől fegyvereket ( és nem a ruszkiktól ), a jenkik elismerik, hogy szükségük van az azeri katonai támaszpontokra egy esetleges Irán elleni háborúban, és ezek csak a megjelent hírek.
Tuti van még amiről nem tudunk.

 63. rdos — 2012-09-01 15:26 

Híd már nem leszünk a két kaukázusi nép között, az sajnos sanszos.

Off. “nincs itt semmiféle konteó, az ábra – sajnos – ennél világosabb és egyértelműbb már nem is lehetne”

Tiboru! Meglehet igazad van, szimpla jellemtelenség párosult tudatlansággal (mafla állam). Itt is hivatkozott korábbi posztodban említetted, az örmény áldozat és azeri tettes szobatársak voltak. Biztosan teljesen véletlenül.

Szerintem a nap híre ez: “Ezért mi a Fednél továbbra is a kezünkön ülünk, és nagyon komolyan gondolkodunk azon, hogy talán egyszer majd csinálunk valamit.”

Forrásom: http://www.portfolio.hu/gazdasag/kifakadt_a_nobel-dijas_kozgazdasz_az_usa_politikajara.172177.html

Egy vesztésre álló választás előtt Obamának nagyon is jól jöhet egy külpolitikai ügy, egy kezelendő krízis. Nosza csináljunk egyet. Szólt az orosz cimbiknek; Iván! akarom mondani Vlagyimir! Valami címlapra valót csináljatok! Az oroszoknak amúgy is jól jön hajdani birodalmuk területén egy konfliktus, így kormányunk megkapja az ukázt, az azerit ki kell adni Azerbajdzsánnak! Az csak hab a tortán, hogy a magát jobboldalinak, magyarnak, polgárinak és kereszténynek definiáló erő (a fityiszre gondoltam) magát és ezeket az értékeket is erodálja.
On.
Tudom, ez nem a konteo blog. Amióta Róbert barátunk kapcsán a “sajtó általi befolyásolás” -ról, mint munkakörről hallottam, egyre többet gondolkodom a “hírek természetén”.

 64. tiboru — 2012-09-01 15:33 

Ápdétoltam a posztot egy képpel. A legvégén látható.

 65. igazitrebics — 2012-09-01 15:44 

@tiboru:
Lécci, radírozd ki a tök egyforma kommentjeimet! Jelszó: csak egy maradhat! :-)

Egy a kérdés: hol jártak eddig? :-)

 66. bedbug — 2012-09-01 15:44 

Öröm ránézni az index címlapra, ahol a “Titkos megállapodás a baltás gyilkosról” hír melletti dobozban virít az, hogy “Már elsőtől kötelező lesz az erkölcstan”.

Hogyha a külpolitikai vetülettől eltekintünk, akkor pont az látszódik, ahogy a hatalmi elit gondolkodik az igazságszolgáltatásról. Az nem szól számukra semmi másról, kizárólag csak a politikai eszköztár része.

 67. rgranc — 2012-09-01 15:45 

Sziasztok!

Egy félig offtopik (annyiban legalábbis, hogy az ügyhöz tartozik ugyan, de nem tiboru kérdéseihez) dologban szeretném kérni a véleményetek. Ma vagy három helyen is olvastam Örményország reakcióiról hogy – idézem – “Az örmény hadsereget a legmagasabb készültségbe helyezték”. Na most ezt – a világtérképre nézve – mégis miért? Bosszúból visszacsapni Magyarországnak, hát, hogy is mondjam, reálisan nem igazán fog összejönni. Vagy azt várják, hogy az évek múltán hazatért “hős” vezetésével az azeriek most indítanak támadást és védekezni terveznek? Nem értek semmit…

/r.

 68. rdos — 2012-09-01 15:47 

Konkrétan volt ez a sátáni gonoszsággal alkövetett bűntett (baltás gyilkolás alvó emberen), és hogyan lehet ebből (természetesen gonosz) politikai hasznot csiholni (azeri agitPRop: nemzeti hős – örmény agitPRop: milyen ország már hazánk, sajnos ilyen lyukas garasért minden eladó, amerikai agitPRop: azeri török! magyar! hogy gondoltad? – orosz agitPRop, feltűnően hallgat).

 69. nagyonkivancsi — 2012-09-01 15:51 

Itt egy érdekes szösszenet az örményekről.
http://gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/07/18/az_ormenyek

Egy biztos, a kormánynak alapos oka volt erre a döntésre, és tutira tisztában voltak és vannak a következményekkel. 100%

 70. krampusz — 2012-09-01 15:58 

@tiboru:
A geopolitika egy dolog, és itt és most talán ez a legkevésbé izgalmas. Háttér alatt olyasmit értettem, hogy hogy megy a gyakorlatban ez a kiadatósdi.
Az ecceri baltás gyilkos kinél kell kérelmezze, hogy inkább egy hazai cellában tengetné a hátralevőt? A miniszterelnöknél? A külügyminiszternél? A köztársasági elnöknél? Vagy egy ilyen esetekre szakosodott bíróságon? Ki volt az a jóember, aki nyomta a pöcsétet, hogy OK, fiam, pakolhatsz? Kinek van vétójoga és milyen esetekben? Mondjuk egy kicsit több, mint Navracsicsnak a Cosma ügyben. Ez a gyilkos ürge veszélyes terroristának számít, vagy “eccerű” baltás gyilkosnak? Úgy értem a törvény szerint. Úgy értem, szükséges-e a nagyágyúk beleegyezése, vagy semmiközükhozzá a jog az jog kategória, mint a leányfalui gyerekgázoló esetén?

Aztán meg, Viktorunk annyi tyúkszemen szteppelt más stoplis cipőben, aminek a tizedéért is lőttek már le valakit “magányos gyilkosok”…ímhol a köznép számára érthető indíttatásból elkövetett merénylet, nem is sajnáljuk, elvégre pénzért kiengedett egy baltás gyilkost, fúj, még mártír sem lesz belőle.
Elvégre járt Azerbajdzsánban, nemdebár? Le se tagadhatja. Tuti erről is súgdolóztak, vagy? Naugye.
Még jobb egy lakosság elleni merénylet, jó véres, sok áldozattal, amiről a pénzsóvár ovi tehet, főleg ilyen nehéz időkben, amikor boldog-boldogtalan arról cikkezik, hogy a Fidesz verhetetlen, nincs kiút. Hm…vagy mégis van?

 71. Rogal Dorn — 2012-09-01 16:36 

@csuri:
Egyszerű tesó, csak gondolkodni kell. Nem csak magyar, hanem gyerek is. Igazad van, ha az örmények reakciója ilyen, akkor az azeriekkel tartok, mivel egy normális esetben először nemhivatalosan tájékoztatást szokás kérni, és nem pedig súlytalanul fenyegetőzni. Obama most összevonhatja a szemöldökét, és Putyin is, meg akár felőlem csuri is. Nemzetközi egyezmények lehetővé teszik ezt a lépést, ahogy ezt a Magyar Kormány álláspontja is tükrözi. Ez ennyire egyszerű. Vihar a biliben és nem tartom illendőnek lemarházni a saját országom vezetőit akár visszamenőlegesen is Árpádig, mert “nem bírtak jó diplomáciai döntést hozni”. Megaszongya, “mindig a rossz oldalon álltunk”. Ja, csak a kibicnek semmi sem drága. :D Amúgy bocs az érdes modoromért, de rossz kedvemben vagyok, ha így szólnak hozzám. Mellékesen, szerinted az örmények nem nacionalisták? :P

 72. Rogal Dorn — 2012-09-01 16:37 

@Rogal Dorn:

Bocsánat a “grúz” elírásért, természetesen örményt akartam írni…Persze a grúzokat sem kell félteni. Bocs csuri.

 73. nagyonkivancsi — 2012-09-01 16:58 

Még az is lehet, hogy az örmények intézték így a dolgot, hogy legyen egy háború, és a ruszkik elfoglalják nekik ( vagy maguknak ) az olajos földet.
De érzésem szerint hamarosan kiderül.

 74. kszabo — 2012-09-01 17:54 

Tesztből elengedhették volna előtte Magda Marinkot. Vagy érte még nem ígértek eleget?

 75. Wise Lady — 2012-09-01 19:36 

Én azt gondolom, hogy Magyarország már megkapta az ellenszolgáltatást. Safarovot biztosan nem államkötvényvásárlás miatt adtuk ki. Abban a térségben az örmény és azeri országok nagyon picikék. Irak, Irán, Szíria, Törökország sokkal jelentősebb. Azerbajdzsánnak nagyon kellett a baltás nemzeti hőse, az elnöknek is, segítségével nemzeti egységet kovácsolhat, fanatizálhat és stabilizálhatja a saját hatalmát. Csakhogy a magyarok mindig nemet mondanak a kiadásra. Ugyanez időben 2 adagban rabolnak el magyarokat a térségben, akik aztán hipp-hopp hirtelen kiszabadulnak. Ez sima fogolycsere szerintem.

 76. redbi — 2012-09-01 20:22 

Én is próbáltam kutatni , mi lehet a háttérben!
A Nabucco gázvezeték Azerbajdzsánból Törökországon , Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezet Európába ! 10 milliárd dolláros költséggel, BP konzorcium hátterével és jelentős MOL részvétellel…
UPI hir , hogy aug 14.-én elhárult minden akadály, az utolsó környezetvédelmi engedélyt is kiadták… Biztosan lehetett egy kicsi azeri kérés , hogy azt a nemzeti idolt még a magyarok adják ki, s ezután Hernádi és Szijjártó mosolyogva jöhessenek haza Bakuból!
Kicsi konteó lehet összefüzve MOL részvények állami felvásárlása , Traian Basescu felfüggesztése- és visszaállitása , valamint az azeri ügy , hogy Unió és BP -ről már csak hab a tortán!!!

 77. nagyonkivancsi — 2012-09-01 21:28 

Facebookon a magyarok nevében kérnek bocsánatot az örményektől.
Azért ez már nagyon ciki. Meg hogy már lőnek is. Persze, miattunk, nem? Pár hónapja is lőtték egymást, amikor még szóba sem került ez az egész. Mire jó ez az áskálódás több ezer km-re tőlük? Ez két barbár nép ügye.
Az én nevemben senki ne kérjen bocsánatot.

 78. krampusz — 2012-09-01 22:14 

@Wise Lady:
Na ez meg a másik.
Tiboru, most már igazán ihletet kaphatnál! :-)

 79. csapos — 2012-09-01 22:33 

Még tegnap este elkezdtem egy kommentet írni, de végül csak odáig jutottam, hogy professzorpizkát idézzem „Bassza meg”. Nekem személyesen ég a pofám! Köszönet nejednek a példáért, ennél szemléletesebb nem is kell. Ez után milyen jogon ítéli el a kormányzat, az igazságügyi miniszter az ír legfelsőbb bíróságot, amely elutasította F. C. Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, tizenkét évvel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének magyarországi kiadatását? Sajnálom azokat a magyar diplomatákat akiknek „Bölcs Vezérünk” feladatul szabta, hogy minden körülmények között képviseljék az ő személyes külpolitikáját.

@Rogal Dorn:
Olvastad a postban román/magyar analógia hasonlatot? Akkor is olyan megértő lennél?

 80. lorgerm — 2012-09-01 23:27 

Nekem vannak örmény rokonaim. Kolozsváron élnek, éltek. Még anno menekültek oda. Bíztak a magyarokban. Sajnálom ami történt.

 81. wapi4 — 2012-09-02 09:06 

Kedves Tiboru! Ez egy igazán részletes, a helyzetet alaposan és elfogulatlanul megvilágító cikk. Ajánlom magyar honfitársaim figyelmébe. Különösen azt az üzenetét, hová vezet az egymás ellen uszító politika. Mert nálunk belföldön is sikerült úgy megosztani a társadalmat, ha tehetnék megölnék egymást. (Persze már sajnos van is rá példa, szintén etnikai alapon). És sajnos van némi hasonlóság Erdély problémájában. A magyar politika ott is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy egymás ellen uszítson népeket. Ezt nem kevés pénzzel is támogatja. Ellentételezésként a jelenlegi magyar kormány elvárja Erdély népétől, hogy a következő választásokon támogassák. Visszatérve Azerbajdzsán és Örményország kérdésére. Orbán Viktor nem ismerte föl, hogy a két ország közötti feszültség olyan mértékű, hogy elég egy pici parazsat bedobni, nagy tűz lehet belőle. Egy etnikai alapon végrehajtott kegyetlen gyilkosság elkövetőjét a magyar igazságszolgáltatás elítélte. Mert akkor nem lehetett eltűrni, hogy bárki is, bármilyen indíttatásból kegyetlenül lemészároljon egy másik embert. Most lehet hivatkozni az ENSZ egyezményre, de abban egy szó sincs arról, hogy kötelező lenne a kiadatás. Sőt. Felhívja az aláíró államok figyelmét a megfelelő körültekintésre a döntés előtt. Ezt a magyar kormány, különösen Orbán Viktor elmulasztotta. Némi pénz reményében, ami vagy meglesz vagy nem, Azerbajdzsán mellett döntött, nem mérlegelve döntése következményeit. A fegyveres konfliktus kiújulhat a két ország között, nem beszélve arról, hogy esetleg örmény szélsőségesek (mindegyik oldalon léteznek) magyar állampolgárokon vehetnek elégtételt. Magyarországon nem kis létszámú örmény diaszpóra él. Elődeik még akkor menekültek hozzánk, amikor örmények millióit (nem túlzás, én láttam Jerevánban az emlékmúzeumot) ölték meg vagy deportálták, és az alatt haltak meg. No ebben persze nem az azeriek voltak a hibásak. Ma is állandó konfliktus ez Örményország és Törökország között. Ezek a magyarságba asszimilálódott örmények – tartják hagyományaikat és örökségüket – bíztak a magyarokban. A bizalmuk nyilván semmivé foszlott. De az én bizalmam sincs meg többé egy olyan kormányfőben, aki tettei követkeményeit akár belföldön, akár külföldön nem mérlegeli, bármilyen kérdésről is legyen szó. Kérem azon honfitársaimat, akik az egész ügyet csupán egy kiadatásnak tekintik, sőt örülnek, hogy nem nekünk kell eltartani (facebookon rengeteg ilyen nyilatkozat van)egy köztörvényes bűnözőt, gondolják végig álláspontjukat. Ez az ügy sokkal távolabbra mutat és sajnos megmutatja jelenlegi kormányfőnk politikai alkalmatlanságát is. És kérek mindenkit, hogy ne a túlfűtött nacionalizmus uralkodjon el, mert látjuk ez hova vezet. Nálunk még nem a fegyvereké az utolsó szó, bár már erre is vannak példák. Ne engedjük, hogy bárki is lemészárolhassa az általa ellenségnek tekintett embertársát, mert a gyűlölet megállíthatatlanul anarchiához vezet. Volt már köztörvényes bűnöző, aki a vilgáot egy szörnyű háborúba sodorta. Ugye ezt nem akarjuk?

 82. wapi4 — 2012-09-02 09:10 

Kedves Tiboru! Még arra kérlek, tedd lehetővé, hogy facebookon minél többen olvashassák írásodat, mert talán ebből sok mindent megértenek a ma még értetlenkők is. Köszönettel

 83. nagyonkivancsi — 2012-09-02 12:13 

@wapi4:

Te pont azok közé tartozol, akik vagy akik által megosszák a társadalmat. Ezen írásoddal is csak az éket vered még mélyebbre.
Szerinted egy kormányfő, a háta mögött a külügy és a titkosszolgálatok összes kapcsolatával és eszköztárával nem látja előre egy döntése következményeit?
Ebben az ügyben az amerikaiak, az izraeliek, az oroszok és az örmények is legalább annyira sárosak, mint a magyarok vagy az azeriek. Minimum 3-nak kapóra jön egy ottani konfliktus.
Orbánék szerintem azt nem látták, hogy ezt ellenük (is) felhasználják ( talán ez volt az egyik cél ). Tehát megvezették őket. Bűnbakot csináltak belőlük annak ellenére, hogy minden a hatályos helyi és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően történt.
Ebből a beszari gondolatmenetből ( “hogy esetleg örmény szélsőségesek magyar állampolgárokon vehetnek elégtételt” ) kiindulva az összes ázsiai és afrikai népet hímes tojásként kéne kezelni.

Kérjél bocsánatot a saját nevedben, az enyémben ne tedd !
A gyilkosság sajnálatos és elítélendő, de semmi közöm hozzá, sőt, egyetlen magyarnak sincs hozzá köze.
Ha minden kétséget kizáróan az lett volna a béke záloga, hogy nálunk rohad meg a baltás, akkor azt mondom, hiba.
De ezek akkor is találnak okot egymás lövésére, ha történetesen nem OV ül a lovon.
Nekünk is van Malina Hedvigünk, Erdélyünk, szerbiai magyarveréseink. Na és? Kiabál valaki rajtunk kívül? Megsírat minket valaki? Volt Sólyom Lászlónk. Akkor hol voltak az eu mag a jenkik? Azért miért nem szervezel fészbúkos csapatot, petíciót stb?

 84. tiboru — 2012-09-02 12:16 

@wapi4:

A poszt végén van egy Facebook-lájk doboz, azon keresztül (vagy simán a poszt linkjének megosztásával és/vagy ajánlásával) az írás tovább osztható.

Amúgy számtalan jó írás született az elmúlt 48 órában a témáról, amelyekhez képest az enyém csak egy rövid és gyenge próbálkozás :-) Az elismerést mindenesetre nagyon köszönöm!

 85. tiboru — 2012-09-02 12:22 

@nagyonkivancsi:

“Szerinted egy kormányfő, a háta mögött a külügy és a titkosszolgálatok összes kapcsolatával és eszköztárával nem látja előre egy döntése következményeit?”

Kedves nagyonkivancsi, pont ez a probléma: előre látták és mégis meglépték. Valószínűsíthetően anyagi haszonszerzés reményében. Hogy ez most valóban az államkötvényjegyzés lesz, vagy olcsóbb gáz, az tökmindegy. A probléma csontváza az, hogy megléptük.

Hedvighez, Erdélyhez és a délvidéki magyarverésekhez kapcsolódóan pedig az a szerény, nyomott magánvéleményem, hogy csak azért, mert bennünket igazságtalanságok értek, nem reagálhatunk igazságtalansággal egy másik irányban. Pláne, ha (legalábbis deklaráltan) kereszténydemokrata kormányunk van.

Üdvözlettel,

tiboru

 86. kashmir — 2012-09-02 13:08 

Hazaárulás

144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást

a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején
d) külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével,
követik el.

(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 87. Rogal Dorn — 2012-09-02 14:44 

@tiboru:

Kicsit megfontoltabbnak gondoltalak tiboru, persze az vesse az első követ másra, aki sosem reagál túl helyzeteket.

Mostanra kiderült már, írásban ígéretet tett az azeri igazságügy. Vagyis helytálló az ír példa, mivel ugyanarra az egyezményre hivatkoztak az azeriek, mint a magyarok.
Marian Kozma ügye pontosan bizonyítja, hogy a józan mérlegelés mennyit számít egy ilyen kérdésben, és magyarok és románok együtt tudtak részvéttel tekinteni egymás veszteségére. Véleményem szerint ugyanis mindkét nemzetet veszteség érte.

Az oroszok igen okosan kivártak, Obama meg választási lázban ég. Az örmények provokálhatóak voltak, az azeriek meg egy belpolitikai sikert értek el.

Én nem érzem, hogy a magyar kormány hibázott volna, a nemzetközi egyezmények a kölcsönös bizalmon alapulnak. Különben semmi értelmük.

Aki bocsánatot akar az örményektől kérni, tegye, de nem értek vele egyet. Az örmény-magyar háború víziója meg orbitális baromság. Majd lehiggadnak. Az örmény diaszpóra meg Magyarországon mindig megbecsülést élvezett, és nem lehet okuk a felháborodásra. Bezzeg mondjuk Romániában nem ez volt a helyzet. Röviden ennyi.

 88. kobrafej — 2012-09-02 15:02 

Mire ez a hiszti?Tán még nem fordult elő a történelemben,hogy egy ország előnyökért cserébe sunnyogott?Ez a politika.

 89. Rogal Dorn — 2012-09-02 15:07 

@kobrafej:

Ráadásul védhető a kormány álláspontja. Tiboru, nem kéne frissíteni a posztot? :)

 90. Rogal Dorn — 2012-09-02 15:08 

@kashmir:

Te mos a kormányt vádolod hazaárulással? :DDDDD

 91. Rogal Dorn — 2012-09-02 15:11 

@Rogal Dorn:

*most

 92. Rogal Dorn — 2012-09-02 15:58 

Amúgy meg érdekes kérdés, hogy a diaszpórában élők milyen bosszút is állhatnának Magyarországon? Vagy tudtok esetleg olyan példát felhozni, olyan diaszpórában élőket akiktől tartanunk kéne? Nem lehet, hogy eleve valamelyik ilyen diaszpóra keveri a pöcelét? Hmmm, mi van közel azon a környéken? Oroszország, Törökország, Grúzia, Irán. IRÁN? Vajon kiknek jön jól egy kis instabilitás a kaukázusi régióban?

 93. rdos — 2012-09-02 16:12 

Tiboru!

Mondtad: “magánvéleményem, hogy csak azért, mert bennünket igazságtalanságok értek, nem reagálhatunk igazságtalansággal egy másik irányban”

Mondom: Pontosan így látom magam is.

Kérdezek is valamit, ami Off-nak tűnhet: A 2.vh. utáni kollektív büntetések (kitelepítések, állami szinten elkövetett köztörvényes lopások), a mai napig az USA, az Eu, az oroszok szerint rendben vannak. Azt érteni vélem, hogy győztek, de mintha ezek az – amúgy civilekkel szembeni – igazságtalanságok valahogy elfelejtődtek volna.
Még egyszerűbben kérdezek. Ha Te, vagy pl én így gondolkodunk az európaiság és kereszténység szellemében, a győztesek és a győztesekké sorolt csatlósok miért nem?

 94. Rogal Dorn — 2012-09-02 17:26 

@rdos:

A győztesek számára a győzelem ténye feloldozást ad minden elkövetett bűncselekmény alól. Legalábbis a győztesek szerint.

 95. tiboru — 2012-09-02 17:58 

@Rogal Dorn:

Hm, azt hittem, sikerült nyilvánvalóvá tennem, hogy szerintem a magyar kormánynak akkor sem lett volna szabad hinnie Bakunak, ha Alijev elnök a saját édesapja KGB-tábornoki csillagaira esküszik meg, hogy a jogerősen elítélt legalább 25 évig fegyházban marad.

Ha te (kormányként) xy ország esetleges reakcióira vagy kíváncsi egy kérdésben, akkor melyik utat választod az alábbiak közül:

1.) megkérdezed xy országot, hogy mit fog tenni;
2.) a saját erőiddel és eszközeiddel megpróbálod kitalálni, hogy mit fog tenni (hírszerzés, diplomácia, elemzők, szakértők, stb.);
3.) megkérdezed megbízható partnereidet, hogy mi a véleményük xy országról;
4.) bízol abban, hogy megálmodod;
5.) a fentiek kombinációja.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a magyar kormány az 1.) verzióra támaszkodott.

 96. tiboru — 2012-09-02 18:24 

@Rogal Dorn:

Hogy milyen módon “áll bosszút” az örmény diaszpóra?

Nos, egy-két verzió (többet nem írok, mert nem szeretnék tippadó lenni):

1.) Magyar cég nem fog nyerni olyan versenytárgyaláson, ahol a megrendelő az örmény diaszpóra tagja vagy szimpatizáns (Franciaországban elég sok ilyen cég van, s nem is a legkisebbek közül valók). Ez elég könnyen kivitelezhető, tudjuk jól.

2.) Bármelyik nemzetközi zsűriben, bíróságon vagy döntéshozatali fórumon a magyarok ellen döntenek vagy szavaznak (sport, művészetek, kultúra, tudományok, politika, stb.).

3.) Folyamatosan napirenden tartják a nyugati (északi, déli, keleti) sajtóban a kérdést és ott rúgnak belénk, ahol tudnak.

Amúgy persze érdekes végiggondolni, hogy kinek áll érdekében és miért… Ez azonban a magyar hibát (szerintem) nem teszi meg nem történtté. Tudod, kedves Rogal Dorn, ha Piroska elhiszi a farkasnak, hogy nem fogja megdugni, az nem csak a farkas erkölcseit minősíti, hanem Piroska IQ-ját is :-)

 97. tiboru — 2012-09-02 18:26 

@rdos:

Ismered a mondást arról, hogy kik írják a történelmet… Mi (ha jól számolom) utoljára Mátyás korában írtuk.

 98. tiboru — 2012-09-02 18:32 

@Rogal Dorn:

Itt az egyik tanult barátom kommentje az azeri “kötelezettségvállalásról”:

“Az mno.hu birtokába került az a hivatalos levél, melyben Azerbajdzsán ígéretet tesz, hogy Ramil Sahib Safarov a legsúlyosabb büntetést kapja hazájában.”

Akkor mindazon nemzettestvéreknek, akik az angol nyelvet kevésbé bírják, itt a levél hevenyészett fordítása:

Azerbajdzsán Köztársaság Igazságügyminisztériuma nagyrabecsülését fejezi ki a KIM részére és tisztelettel a következőkről tájékoztatja:

A büntetését Magyarországon töltő Ramil Sahib Safarov-val kapcsolatos érdeklődésükre tájékoztatjuk Önöket, hogy a külföldön meghozott ítéletek végrehajtása és az elítéltek átszállítás hátralévő büntetésük letöltése céljából, Azerbajdzsánban az Európai Egyezmény 9 cikkely 1. bekezdés a) pontja lapján történik, bármilyen átváltoztatás vagy új bírósági eljárás szükségessége nélkül.

Szintén tájékoztatjuk, hogy az (azeri) Büntető Törnényköny 57. Cikkely 3. bekezdése alapján az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő személy büntetését csak a bíróság változtathatja át határozott idejűre, vagy engedélyezheti feltételes szabadlábra helyezését, de csak azután, hogy büntetéséből 25 évet már kitöltött.

Azerbajdzsán Igazságügyminisztériuma ezúton is kifejezi nagyrabecsülését és kösznetét előre is,a KIM segítségéért ebben az ügyben.

Eddig a levél.

A Nemzet cikke szerint: “Az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium ezután az augusztus 15-én keltezett levélben kijelenti, hogy végrehajtják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megfontolt döntését.”

Nos, hogy finom legyek, kurvára nem jelenti ki, hanem egyszerűen leírja, mi olvasható az azeri Btk-ban. Azt, hogy a konkrét ügyben mit fognak tenni, nem írja le, csak idézi a törvény szövegét.

Öt perc huhlizás után megtalálja az ember az azeri alkotmány 109. Cikkelyének 22. bekezdését, miszerint Azerbajdzsán elnöke “kegyelmet gyakorol” (grants pardon) A szöveg ezzel kapcsolatban feltételt vagy korlátozást nem említ, nincs szükség miniszteri ellenjegyzésre, semmire.

1. Konklúzió: az azeriak (legalábbis ebben a levélben) nem hazudtak
2. aki nem guglizta meg az azeri alkotmányt, ki kellene rúgni
3. a Nemzet jó szokás szerint alternatív igazságot ír le, van erre egy H betűs szó, melyik is az…?

 100. igazitrebics — 2012-09-02 19:03 

@tiboru:
Tiboru!
Mivel elsősorban én nyüsszögtem az átalakításért, először szeretnék gratulálni a hétvégi munkátokhoz!! Szép volt fiúk!
Nem létező kalapom egyfolytában emelgetem! :-)

Allahal megbeszéltem, hatalmasra növeszti mindkettőtök szakállát! :-)

Jé 100!!
Köszi, köszi, köszi, köszi!

 101. tiboru — 2012-09-02 19:09 

@igazitrebics:

Mindent az olvasóért!

 102. untermensch4 — 2012-09-02 19:34 

ha már szóba került a jog: m.o. azután léptette át a határon a hadsereget hogy horvátország kikiáltotta függetlenségét tehát jugoszlávia megszűnt létezni. jogilag rendben lévő is lehetett volna de azért végül seggberúgás lett a vége (Teleki meg öngyilkos lett)

 103. laertes — 2012-09-02 20:02 

@tiboru: – Tanító néni, engem átvertek!
– Jól van kisfiam, de hát mondták, hogy nem fognak?
– Igen, le is írták, itt a levél, ni. Még pecsét is van rajta.
– De hát kisfiam, ebben egy szó sincs arról, ami történt.
– Na de hát ez mekkora csúnyaság már!
– Nos, kisfiam, mindig tanul az ember. Először olvasni, aztán meg azt, hogy aki át akarja magát veretni, azt bizony át is fogják, mint matériát a palánkon.

Eddig a vicc. Viszont az a helyzet, hogy a közölt levél (ez a “birtokunkba jutott” egyébként vicces cinizmus – persze hogy oda jutott, mikor a KIM-ből küldték) több szempontból is gyanús. Egyrészt van benne egy jól látható törés, ami miatt már eleve gyanús, hogy ollózva van. Továbbá a lap tetején, ill. alján lévő két dátum nem egyezik meg. A tetején van a cirill betűs, vélhetően azeri faxgépről származó időbélyegző, ami 17:14-et mutat. Az alsó, az AD/VÉ alapján magyarnak vélelmezhető viszont 14:03-at. Baku és Budapest között 3 óra az időeltolódás, vagyis 14:14-ig még magyarázható ezzel a dolog, mindenesetre úgy tűnik, hogy ezek az azeri faxgépek valami forradalmi újdonságot tudnak – előbb érkezik a fax, minthogy elküldték volna.

Fentiek miatt az sem kizárható, hogy a levél közepén van még valami, amit az MNO kihagyott – például valami utalás a lehetséges elnöki kegyelemre, esetleg a cserealapra.

 104. laertes — 2012-09-02 20:13 

@tiboru: Másfelől: ha akármelyik, ügyben illetékes külügyes számára (a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintig) akár azerialkotmány-guglizás nélkül is nem volt egyértelmű az, hogy átadása esetén azonnali kegyelemben részesül az arc, az azonnal mondjon fel/le. Már az egész história előtt is komoly személyi kultusza volt állami szinten, annyira pedig senki sem lehet hülye, hogy tényleg őszintén elhiggye az azerieknek, hogy átadás után ott folytatja az ember a büntetését, ahol Magyarországon abbahagyta.

 105. brutuska — 2012-09-02 20:57 

Nekem valahogy eszembe jutott a Nemezis Hadművelet a ’20-as évekből. Persze nem akarok ötleteket adni…

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Nemesis

 106. Rogal Dorn — 2012-09-02 20:57 

@tiboru:

Nyilvánvaló és tudomásul is vettem, és magánvéleménynek is tartom. Viszont szeretném jelezni, én viszont nem értek veled egyet. :D
Ez természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy osztanám a kormány eljárását. Viszont, tudnunk kell, hogy egy geopolitikai játszma kellős közepébe sodortak minket, valószínűleg okkal. Vagyis, nálunk nagyobb erők mozognak a háttérben, valószínűleg az azeriek és az örmények is statiszták ebben a játszmában.
Illetve sosem szerencsés szerintem sietve véleményt alkotni. Hangsúlyozom, szerintem. :D

 107. Rogal Dorn — 2012-09-02 21:05 

@laertes:

És olyan még sosem volt, hogy a fax belső órája nem volt percre pontosan jól beállítva… Ugyan már…a törés az jó érv, és ha van a minisztériumban épeszű ember. akkor kiszivárogtatja a teljes faxot. (tipp :D)

 108. Rogal Dorn — 2012-09-02 21:06 

@Rogal Dorn:
Jaj bocs, ez tiborunak ment volna…

 109. laertes — 2012-09-02 21:23 

@Rogal Dorn: Én írtam, amikre reagáltál, úgyhogy gondolom mégsem. Az órás dolog szerintem is csak a töréssel együtt érdekes, ha az nincs, lehet hogy nekem se szúrt volna szemet. A törésre is lehet magyarázat, hogy a faxgép meggyűrte a papírt, olyan is előfordult már a történelem során, csak hát ahol büdös van, ott az ember minden szagra jobban figyel.

 110. Rogal Dorn — 2012-09-02 22:19 

@laertes:

Igaz…a törés meg lehet csak a helyhiánnyal magyarázható. ;) Nekem csak annyi a bajom az egésszel, hogy túl gyorsan és szerintem sokszor alul informálva formálunk vélemény.
Ráadásul már a magyarországi katolikus és református és evangélikus egyház is reagált, az eseményekre, és sajnálkozásukat fejezték ki. No, a krisztusi megbocsájtást most kellene gyakorolnia II. Karekin örmény katolikosznak. Példaértékű lenne, akár csak II. János Pál pápa látogatása Ali Agcánál, megbocsájtása és közbenjárása a kegyelemért.

 111. molnibalage — 2012-09-02 22:24 

@ 4. kashmir — 2012-08-31 18:26

Például ki?

 113. tiboru — 2012-09-03 09:03 

És az örmény diaszpórától még egy (mai) cikk:

http://nol.hu/archivum/20120903-aznavourt_is_megkaptuk

 114. molnibalage — 2012-09-03 09:27 

@tiboru: Szeritnem ilyen listát szinte bármilyen nemzettel össze lehet tenni. Francia, angollal is. Vagy ez ennyire elüt az átlagtól? Vagy a teljes örmény lakossághoz képest magas a fejesek aránya?

 115. tiboru — 2012-09-03 09:46 

@molnibalage:

Ne feledjük, hogy egy összvissz hat-hétmilliós nemzetről beszélünk, melynek 60%-a a jelenlegi államhatárokon kívül él.

 116. igazitrebics — 2012-09-03 11:40 

Megszólalt!
A megnyitó után a hvg.hu kérdésére a kormányfő azt mondta, nincs titkos alku Magyarország és Azerbajdzsán között Ramil Safarov kiadatásáról.

http://hvg.hu/itthon/20120903_Orban_evnyitot_tart__mar_tobb_tucatnyian_

 117. igazitrebics — 2012-09-03 12:41 

Bővebben, video:
Orbán Safarov kiadatásáról: nincs titkos megállapodás

http://hvg.hu/itthon/20120903_Nyilatkozott_Orban_a_hvghunak_Safarov_kia

 118. igazitrebics — 2012-09-03 13:06 

@tiboru:
Tiboru!
Ezek a derék előkészítők, nemhogy guglizni nem tudnak, de saját joganyagaikat sem ismerik! Itt az egyfolytában hivatkozott “nemzetközi egyezmény”:

az 1994. évi XX.törvény a Strasbourgban, 1983. március 23-án kelt, az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény kihirdetéséről
.
.
“Article 12”
“Pardon, amnesty, commutation”
“Each Party may grant pardon, amnesty or commutation of the sentence in accordance with its Constitution or other laws.”

 119. tiboru — 2012-09-03 13:32 

@igazitrebics:

Így igaz, az egyezményben ott van fehéren-feketén, hogy mindegyik fél – a saját jogrendszerének megfelelően – mentesíthet és kegyelmet adhat…

Csak el kellett volna olvasni a második oldalt is…

 120. Wise Lady — 2012-09-03 13:55 

Olvasgatok, és ámulok. Az örmények gondolom feddhetetlen, rendkívül kulturált nép. Sose választanának hibbant politikusokat maguk fölé, így politikusaik nem követtek el soha semmilyen szégyenteljes dolgot. Nem gyűlölködők, nem küldik ölni hazájuk fiait, az azeri ellenséggel mindig, kivétel nélkül jogi alapon, humánusan jártak el. Az örményeknek sosem kellett tehát semmiért szégyenkezniük amiatt, amit uraik vagy ők maguk tettek. Nem hinném!
Mégis különbek nálunk, mert mindig összetartanak, nem szórnak hamut a fejükre, nem határolódnak el örménységük miatt, még a diaszpóra is összetart, bármit is tettek. Ezzel szemben olvasgatom a posztokat és kommenteket, és nem kevesen magyarként szinte drukkolnak, hogy legyenek szankciók Magyarország ellen. Ez elkeserítő a nemzettől. Nem mi adtunk kegyelmet a gyilkosnak. Miért nem acsarog a világ Azerbajdzsán ellen (is)? Nem azt a zászlót kellett volna inkább a magyar helyett? Mert AB lőne egy ilyen lépésre?
A jó család mindig összetart, nem cseszi le egyik tagját sem idegenek előtt, nem engedi más által bántani, otthon bünteti meg. A jó nemzet is ilyen. Nem gyalázza az országát, nem kíván neki rosszat. A helyes az lenne, ha a blogok abbahagynák végre az örömködést, hamuszórást, hagynák, hogy elüljön a dolog, hátha akkor nem lesz semmilyen embargó, ami nem Viktor asztaláról tünteti el a kenyeret, hanem azokéról, akik anélkül, hogy tudnák, mi az IGAZI háttere a döntésnek, megszégyenülésért, retorzióért mea culpáznak.

 121. Rogal Dorn — 2012-09-03 14:21 

@Wise Lady:

Teljesen egyetértek. Ez szimpla hangulatkeltés. Az egyszeri magyar állampolgár mégis miből gondolja azt, hogy a mai világban, ahol mindent a kölcsönös egyezmények szabályoznak, egy olyan világhatalmi “tényező” mint Magyarország, ilyen lépést vállalna magára, ha nem adtak volna zöld jelet erre a jogi manőverre. Mégis mekkora külpolitikai játéktere van egy olyan országnak, amelyiket folyamatosan bombázza az Eu és az IMF? Biztos sok. Naivitás azt gondolni, hogy Orbánék jól berúgtak az azeri törkölytől és azonnal aláírták:” hogyaszonyja Safranek, azaz bocs Safarov hukk, mehet amerre lát”. Aki ilyenkor a sajátjait szapulja az majd ha mellette kell kiállni esetleg, hasonlókra számíthat.

 122. Rogal Dorn — 2012-09-03 14:22 

A Regnum orosz hírportál hétfőn több olyan internetes forrást idézett, amely szerint az Egyesült Államok előre tudott az életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadásáról.
Ilgar Mamedov azeri politológus Facebook-oldalán kifejtette, hogy az Egyesült Államok tudatában volt az azerbajdzsán és a magyar kormány közti ügyletnek, ezért naivitás azt állítani, hogy Ramil Safarov kiszabadulásának híre újdonság volt Washingtonnak.
Mamedov szerint Magyarország mint NATO-tag nem köthetett volna ilyen üzletet Bakuval Washington tudomása nélkül. “Az amerikaiak csak örülhetnek Safarov kiszabadulásának. Márcsak azért is, mert az örményországi oroszbarát politikai rendszert súlyos megrázkódtatás érte” – írta az azeri politológus.
Hasonló véleményt fejtett ki Twitter-bejegyzésében Gejdar Dzsemal, az Oroszországi Iszlám Bizottság vezetője. Szerinte a Ramil Safarov kiszabadulása körüli botrány összefüggésben áll a Szíria miatt Oroszország és a Nyugat között kialakult konfliktussal.
“Szerintem nyilvánvaló, hogy a kiadatás pillanatát nagyon gondosan választották meg, s az Oroszország és a Nyugat Szíriával kapcsolatos konfliktusához kötődik. Örményország Moszkva szövetségese” – írta a Regnum szerint Gejdar Dzsemal.
Az internetes oldal által szakértőként idézett Alekszper Mamedov szerint “a NATO létrehozása óta a szervezet tagjai egyetlen lépést se tehetnek Washington tudta nélkül. Nem gondolhatja komolyan senki, hogy Baku és Budapest hosszabb időn keresztül a CIA tudta nélkül tárgyalhatott Ramil Safarov szabadon bocsátásáról. Ez lehetetlen. Ezért Obama és Clinton minden kijelentése arról, hogy felháborítja őket Safarov kiadása, csupán az egyesült államokbeli örmény lobbi lecsendesítését szolgálja” – állította Alekszper Mamedov.
(MTI)

 123. tiboru — 2012-09-03 14:59 

Megismétlem a már többször hangoztatott személyes véleményem: teljesen függetlenül attól, hogy ki mit tudott (és mit nem), kinek mi volt a geopolitikai és stratégiai érdeke, hogy ki mit profitál (már ha profitál) ebből, s függetlenül attól, hogy valójában ki mozgatta a szálakat, Safarov kiadása (s ezzel az örmények arculcsapása) egy erkölcstelen, meggondolatlan és elítélendő lépés volt mindazok részéről, akik ehhez a nevüket adták.

Márpedig a nevüket mindehhez kizárólag a magyar kormány tagjai adták, nem a CIA, nem az FSZB, nem Irán és még csak nem is a Moszad, noha konteónak – kétség kívül – mindegyik verzió megfelel.

Többen és többször (nálam sokkal képzettebb és tekintélyesebb szakemberek) levezették az elmúlt 72 órában, hogy csak egy kiscsoportos, halmozottan hátrányos helyzetű óvodás nem tudhatta előre, hogy ebből Bakuban azonnali szabadonbocsájtás és elnöki kegyelem lesz – de ezt is kitárgyaltuk már (lásd például a hivatkozott egyezmény, illetve az azeri fax szövege).

 124. cyd0 — 2012-09-03 15:39 

Bár a konteóra kéne, de szerintem a Fiskars áll az egész mögött. Tessék csak megnézni a (fő)városszerte kirakott új óriásplakátokat milyen szerszámmal reklámozzák magukat.
(nem lennék most marketinges náluk)

 125. Wise Lady — 2012-09-03 16:54 

@cyd0: XD

 126. igazitrebics — 2012-09-03 17:01 

El kell ismernem, hogy ilyen kiváló diplomáciai érzékkel, mit amivel Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár rendelkezik, kevesen büszkélkedhetnek!! Ez az ütemérzék! Bravó!!!!

“Szijjártóék futsalcsapata azeri ellenféllel avatja fel a sportcsarnokot”

http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20120903-a-dunakeszi-kinizsi-azeri-futsalcsapat-ellen-avatja-a-felujitott-sportcsarnokat.html

 127. krampusz — 2012-09-03 17:22 

@tiboru:

“Márpedig a nevüket mindehhez kizárólag a magyar kormány tagjai adták”
Kire gondolsz pontosan?
Igazságügy-miniszer? Külügyminiszter? Miniszterelnök?
Természetesen fúúúúj orbán és jajhoválegyekszégyenemben, hogy magyar vagyok én is, de valahogy nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy itten valaki nagyon peckesen belesétált egy zseniális csapdába. És nem arra gondolok, hogy de hát becsszóra megígérték hogy nem és mégis kiengedik, és még államkötvényt sem vesznek. Hanem arra, hogy az elmozdíthatatlan Orbánt végül a saját gépezetével gáncsoltatják ki. Zseniális.
Orbán hosszú évek alatt építette fel a jelenlegi Fideszt, ahol mindenkinek megvan a helye és ott végzi a maga dolgát. Vannak dolgok, amikkel ő foglalkozik, és vannak, amikkel nem. Hát mert az ő napja is csak 24 órából áll. Én simán el tudom képzelni, hogy az azeri tárgyaláson felvetődött ez a kérdés, mire csuklóból hárított, hogy ez kérem nem az én dolgom/szintem, forduljanak kérem az illetékeshez, X minisztérium, balra a második ajtó, kihagyott az ösztöne, + bízva a gépezetében (ha eddig fennakadt az ügy, ezután is fent fog) a továbbiakban leszarta az ügyet. Ahogy a csúcsminisztérium élén ülő miniszternek is volt jobb dolga, mint végigellenőrizni, hogy a középmagas beosztású aktakukac (igazságügy-minisztérium!) minden ponton helyesen járt -e el egy baltás gyilkost kiadató protokoll során.
Én simán el tudom képzelni, hogy egy bagatellnek tűnő (most komolyan, tegye fel a kezét, aki gúgli nélkül tudta, hogy ki a faxom ez a fránya azeri baltás) ügyet fapofával végigzavartak a protokollon, és most ocsúdnak, hogy búbaz+.

Túl nagy vihar támadt itt egy túl kicsi biliben és túl sok legyet csapnak itt le egy csapással ahhoz, hogy egy eccerű “véres államkötvényről” legyen szó.
Szóval a rend kedvéért mégeccer: fúúúúj orbán és jajhoválegyekszégyenemben, hogy magyar vagyok én is, de ha ezen túl vagyunk, foglalkozhatnánk végre a dolog érdekesebb részével is.

 128. FilcTroll — 2012-09-03 17:58 

@igazitrebics: Ez azért már-már egy keserédes csehszlovák filmkomédiába illik.

Átmenteném továbbá azóta átgondolt kérdéseimet a “B*ssza meg” bejegyzés alól:

Mennyire reális, hogy valamelyik ország lehetőséget lát a helyzetben egy Azerbajdzsán-Örményország kispályás, ám fegyveres meccsre? És vajon mit lépne ekkor Putyin? Vagy épp ő csinálja meg?

 130. igazitrebics — 2012-09-03 18:24 

@FilcTroll:
Hááát ez egy annyira sokrétegű ügy, hogy szerintem még a Tiboru is nagyon ódzkodna attól, hogy megmondja az egy és biztos tutit!
Ugye az biztos, hogy az örmények nem tudnak hova csúszni egy vereség estén. Muzulmán tenger veszi körül őket! Az oroszok támogatása nélkül, feltételezhetően már csak diaszpóra lenének!
Az azeriek, izraeli kiképzőkkel és felszereléssel és minden muzulmán támogatásával, háááát! A mostani azeri államvezetés viszont úgy fél a mudzsahedektől, a dzsihádtól, na meg a fundamentalistáktól, mint ördög a tömjénfüsttől!
Az amerikaiaknak viszont, jó lenne az iszlám terjedése ott az alvégen, mert az az oroszokat bosszantaná!
Ott van még a totál bizonytalan iráni helyzet (lesz háború, vagy nem?) és az oroszok tényleges érdekei a térségben!
Hogy Putyin bácsi mit lépne, azt nem kötik az orrunkra, de biztos vagyok abban, ha az érdekükben az áll, akkor az örményeket is feláldozzák!! Max mindenkit evakuálnak!

Szerintem! :-)

 131. FilcTroll — 2012-09-03 18:32 

@igazitrebics: Nekem már az is eszembe jutott, hogy orosz pénzt kapunk, a mocskos üzlet tárgya pedig egy kis háború az orosz gazdaság felpörgetése végett, plusz az azeri ásványkincsekre való kacsintgatás. De ez már a jó Konteóblogra való.

Viszont hogy kerül izraeli erőforrás a muzulmánokhoz? Szerintem az USA elnökválasztáskor ódzkodik egy ilyen ügytől, hacsak nem a csúnyarossz héjákok látnak pénzt a háborúban.

 132. igazitrebics — 2012-09-03 19:04 

@FilcTroll:
Megint beteszem a kedvenc idézetemet:
“Semmi nem az, mint aminek látszik, pláne nem az mint aminek láttatni akarják!”
Jómagam úgy gondolom, hogy az, aki olvasta Franz Werfel méltán világhírű könyvét, a Musza Dagh negyven napját, az nem tud teljesen racionálisan gondolkodni az örményekről!
Az azeriek jelen pillanatban sem tudnak szénhidrogént mással elboltolni, mint a Gazprommal! Amit a Nabuccoba szánnak, annak a háromszorosát eligérték másnak is. Ráadásul teljesen még fel sem tárták! Biztos, hogy van gáz, de, hogy azzal nem lenne tele a Nabucco, az is biztos!

Az Usákoknak a demokraták szerint egy irán elleni háború a kampány alatt annyira kéne, mint egy marék meleg kaki a farzsebbe!
De, viszont a republikánusok közt is vannak mózes hitűek szép számmal, nekik viszont az lenne a jó, ha most kezdenék el, mert az ártana a barack fiúnak!

:-) Most légy okos Domokos!

 133. Rogal Dorn — 2012-09-03 19:31 

@FilcTroll:

Muzulmán kontra Izrael, :D nem ennyire egyértelmű a kérdés, bár képzeletben meghajtom a fejem Tiboru és a külpolitikai szakértők felé, de hozzátenném a magam elképzeléseit is.
Ott kezdeném, hogy a térség másik meghatározó állama, amelyikről nem esett annyi szó, az Törökország. Nos, Törökország, minden török (türk) népek legerősebbike és a pántörök mozgalmak egyik bástyája, s mint ilyen természetes szövetségese Azerbajdzsánnak, és így ellenlábasa Örményországnak.
A törökök sokáig, a Mavi Marmara-incidensig, nagyon jó viszonyt ápoltak Izraellel, így Azerbajdzsánnak is csurrant cseppent egy kis kóser hadicájg. És akkor ott van Irán, ahol jelentős azeri kisebbség él. Meg az Usa is érdekelt a térségben Grúziában az oroszok ellen. Bonyolult arra az élet, véráztatta föld az. Röviden.

 134. rdos — 2012-09-03 20:22 

@tiboru: “hogy csak egy kiscsoportos, halmozottan hátrányos helyzetű óvodás nem tudhatta előre, hogy ebből Bakuban azonnali szabadonbocsájtás és elnöki kegyelem lesz”

Szerintem is ez van. Kiscsoportos, halmozottan hátrányos, legmagasabb szintű közszolgáink vannak? Megy a kontraszelekció rendesen, de ekkora színvonaltalanságot nem tételezek fel közügyeink “szolgáiról”. Akkor mi lehet a magyarázat erre a, hogy finoman fogalmazok “malőrre”?

Hacsak nem Tiboru 97. és Rogal Dorn 94. hozzászólása, már persze 93. “naív” kérdésemmel együtt. Mert ha elfogadjuk, hogy a győztesek írják a történelmet (még ma is), és persze hogy én is elfogadom, akkor az a tény, hogy egyik szabadon? választott kormányunk sem tett semmit Benes dekrétumok, a kollektív büntik ellen, akkor arra a logikus következtetésre jutok, hogy (22. éve több)pártunk és mindenkori kormányunk nem az ország érdekét képviseli. Hanem a hajdani győztesekét!

Ha ez így van, akkor egy olyan, Magyarországra, de főleg a kaukázusi térségre káros lépést, mint amiről ez a poszt szól (baltás gyilkos =? nemzeti hős >< nemzeti érdekek mentén dolgozó "professzionális diplomáciánk"), csakis idegen, megszálló, nagyhatalmi érdekek mentén lehet logikusan értelmezni. Nem állítom hogy igazam van, csak annyit mondok, aki nem hiszi, járjon utána pártállami titkosszolgálati archívumainkban. Ja? Hogy 80 évre (na, jó, már csak 78 évre) titkosítva van?

Hogy kik lehetnek ezek az általam vélelmezett, idegen, megszálló hatalmak? Segéd fogalmam sincs. Hát hiszen a pártállami titkosszolgálati archívumok titkosak :-(.

 135. SzJoe — 2012-09-03 21:07 

@Rogal Dorn: Mint a témában jártas és kompetens személy, jelzem: -Minden minisztérium és egyéb költségvetési szerv illetékese folyamatosan gondoskodik az időmérők (faxok belső órái) pontosságáról, ugyanis rendkívül sok múlhat rajta. Az esetlegesen hiányzó szöveg pedig akár államtitok/szolgálati titok, vagy arra való hivatkozás/utalás is lehet, amit igen egészségtelen lenne kiadni!

 136. Rogal Dorn — 2012-09-03 21:20 

@SzJoe:

Elfogadom az érvet…

 137. FilcTroll — 2012-09-03 22:11 

@rdos: Igen, ezért feszegetem én is a Putyin-vonalat, mert ebben a játszmában nem is tudjuk, hogy ki mit lépett. Szerintem a színfalak mögött az oroszok elérik Magyarországon, amit igazán akarnak, ha nem szép szóval, akkor erővel. Putyin ex-KGB-s, nyilván észbontó archívumokból és komoly naprakész anyagokból dolgoznak: ha embereket kell nyomás alá helyezni, az menni fog.

Szerintem meg az USA csak most kezdett igazán figyelni erre az ügyre, gondolom, most egyel magasabb fokozatba kapcsolták a budapesti embereket is. (Csak mellékesen: nem gyakran sikerül ekkora államoknak akkora galibát okozni, hogy az USA elnöke megszólaljon miatta. Bravó!)

 138. FilcTroll — 2012-09-03 22:14 

@Rogal Dorn: No és mi van, ha ez az Irán elleni háború nyitánya: az USA és Oroszország megállapodtak a felosztásról, két irányból indulhat a szüret? És nyilván a valóság még furább.

 139. csapos — 2012-09-03 22:27 

@krampusz:

Krampusz! Sajnoselég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam, Sztálin és Rákosi esetében is azt mondták a hívő párttagok, hogy nem tudhat vezér a törvénytelenségekről, mert azt nem engedné meg. Ma meg már tudjuk, hogy kimondottan a vezérek parancsára történtek a sok-sok ember életét követelő, tönkretevő törvénytelenségek.

 140. csapos — 2012-09-03 22:34 

Az Egyenes Beszéd (ATV) ma esti műsorában a magyarországi örmény közösség egyik vezetője elmondta, hogy az újonnan kinevezett örmény nagykövet egy év óta várja, hogy a a köztársasági elnök (Schmitt vagy Áder) átvegye a megbízólevelét. Ez a várakoztatás a diplomáciában a legnagyobb fokú lebeszülése az adott országnak. Persze az is lehet, hogy az már Orbán taktikájának része volt. Ez időszak alatt Schmitt és Orbán is járt Azerbajdzsánban.

 142. krampusz — 2012-09-04 08:58 

@csapos:
“Ma meg már tudjuk, hogy kimondottan a vezérek parancsára történtek a sok-sok ember életét követelő, tönkretevő törvénytelenségek.”

Azok _olykor_ igen, és hajlamos is lennék egyetérteni, de ez itt kérem tényleg csak vihar a biliben. Iszonyúan túl van reagálva. Minden oldalról. Mert ez a pasi tényleg csak egy baltás gyilkos. Bakker, ezért se hősként tisztelni (ha legalább dulakodás közben csapta volna agyon, de álmában…tök ciki) nem kéne, se diplomáciai kapcsolatokat megszakítani egy minden nemzetközi jogi szabályt betartó állammal nem kéne. (ha velünk teszik ezt meg, a sajtó attól lenne hangos, hogy mit rívunk itt, mint a fürdőskurva, már megint az üldözési mániánk, hogy a világ ellenünk van, nőjjünk fel végre, vegyük tudomásul, hogy vannak nemzetközi jogi protokollok, majd pont velünk fognak kivételezni)
Meg aztán szerintem az Igazságügy Minisztérium gyilkosok kiadatására szakosodott közszolgája sem tipikusan az a poszt, amit a kormányok igyekeznek mindenképpen hű pártkatonákkal feltölteni. Mert úgy általában a francot se izgatja az ilyesmi.

Ellenben ez a túllihegett “hangulat” kivételes alkalom arra, hogy az izgága Orbánt kirobbantsák a hatalomból, meg talán a szír buliban sem árt, ha van némi csetepaté a szírek és oroszok közötti területen.

A baj az, hogy aki utálja a zorbánt, az képtelen elszakadni attól a dédelgetett képtől, hogy ő itt a kegyeletsértő balek, úgyhogy úgy látom, ebből nem lesz itt konteo :-(…. Sebaj, kivárom, min dolgozik éppen tiboru, biztos az is izgalmas lesz.

 144. tiboru — 2012-09-04 09:42 

Többeknek:

A konteóitokat tartogassátok a készülőfélben lévő konteóposztra is :-)

 145. rdos — 2012-09-04 10:11 

@FilcTroll: “Szerintem a színfalak mögött az oroszok elérik Magyarországon, amit igazán akarnak,..”

Annyira nem is takargatják. Kétszer is volt legfőbb közszolgánk Putyinnál, mindkét alkalommal sajtótájékoztató nélkül! Nem tudni hogy miről “beszélgettek”. Ha egyáltalán beszélgettek. Mert az is lehet, csak Putyin beszélt, legkedvesebb Viktorunk pedig jegyzetelt. Hogy mi a feladata.

On.
Szakítanak Magyarországgal az örvény tudósok is
http://hvg.hu/itthon/20120904_ormeny

 146. csapos — 2012-09-04 10:34 

@krampusz:

Nem tudom mennyire ismered az államigazgatás ügyrendjét. Én sok évet dolgoztam különböző beosztásokban. Talán nem mindenkinek látszik, államigazgatás szigorúan hiearchikus felépítésű, hasonlóan egy nagy vállalathoz, bankhoz. Az ügyintéző döntéselőkészítő, önmaga kevés dologban dönthet. A közvetlen fönöke már többről, az ő fönöke még többről, így megy ez egészen a miniszterig, vezérigazgatóig. A miniszter főnöke a miniszterelnök, a vezérigazgató főnöke az igazgató tanács. Minél jelentősebb, kockázatosabb az ügy, a döntés annál magasabb szinten történik. Az ilyen ügymenettel dolgozó intézmények munkatársai ügyintézőtől a legfelsőbb vezetőig, pedig, saját maguk védelmében hajlamosak a döntéseket felsőbb szintre tolni. Mivel államközi ügyről van szó, még egy sima elitélt átadási ügy esetében is szükséges a miniszter jóváhagyása. A vezetői döntés előkészítéséhez a az ügyintézőknek (általában több szakterület) be kell mutatniuk a döntés pozitív és negatív, káros oldalat is. Amennyiben súlyosan hibáznak, és ezért a vezetőjüket elmarasztalják a hivatalnok repül. Egy ilyen ügyben való döntéshez a felső szintű vezetőknek a jogszabályok adta mozgási lehetőségen belül az ügy gazdasági, politikai szempontjait is figyelembe kell venniük.

Természtesen ezzel nem akartam megingatni a bizalmadat a kormány és a miniszterelnök iránt.

 147. laertes — 2012-09-04 10:35 

@SzJoe: Köszi a kiegészítést, ezzel valóban éleződik a gyanú a dokumentum eredetiségét, pontosabban teljességét illetően. Ebben az esetben viszont adódik a kérdés, hogy megérte-e a nagyon gyenge és azóta már “busted” kategóriába is került “tanító néni, nem én voltam” magyarázat miatt még egy ilyen fiaskót nyakba venni. Állam-/szolgálati titok oké, de ha már dokumentumot hamisítanak, legalább csinálnák rendesen.

 148. laertes — 2012-09-04 10:41 

@sirdavegd: Azzal, hogy oda eszkalálódott a botrány, ahova, nem is nagyon tehettek mást (legalábbis kommunikációs szinten). A dolgok jelenlegi állása szerint úgy néz ki, hogy Azerbajdzsán nyert, Örményország vesztett az ügyön, de az igazi córeszt mi visszük. A kérdés, hogy tényleg ingyen és bérmentve, puszta ostobaságból (mondhatni mint ahogy látszik), vagy nem.

 149. krampusz — 2012-09-04 12:18 

@tiboru: :-))))

 150. tiboru — 2012-09-04 12:38 

A konteóposzt elkészült, tessenek oda seregleni az összeesküvés-elméletekkel!

http://konteo.blogrepublik.eu/2012/09/04/a-safarov-osszeeskuves/

 151. hullafotos — 2012-09-04 13:19 

Egyszer más ügyből fakadóan leírtam, így csak kopizom:
“Elbaszott belpolitikai döntéssorozatokat nemigen szoktak annak várható külső megítélése alapján előzetesen végiggondolni – legalábbis a jelek szerint nem ilyen vezetési iskola dívik idehaza legfelsőbb körökben.”

Örményország, elnézést kérünk!

 152. krampusz — 2012-09-04 13:52 

@csapos:
Nem baj, ha megingatod, sőt, kérlek erre.
“Nem tudom mennyire ismered az államigazgatás ügyrendjét. Én sok évet dolgoztam különböző beosztásokban.”
Te vagy az én emberem!
Ha esetleg átfáradnál a konteo blogba és leírnád nekem a vonatkozó protokollt…előre is köszi!

 153. grabb — 2012-09-04 14:19 

Jó írás, ezt leszámítva: „Ők azt tették, amire történelmük, napi ideológiai kondicionálásuk és agymosásuk predesztinálja őket: az örmények nem emberek, meggyilkolásuk nem bűncselekmény, hanem dicsőség. Ez a politikusaik felelőssége, a lelkiismeretükkel majd számoljanak el ők.” Ebben téved a cikkíró. A manipuláció valóban a politika felelőssége, de az, hogy ki hogyan ül föl a manipulációnak, az mindenkinek a sajátja. Akik az azeri gyilkost a manipulációk eredményeként ünneplik, maguk is felelősek.

 154. tiboru — 2012-09-04 19:07 

@krampusz:

““Márpedig a nevüket mindehhez kizárólag a magyar kormány tagjai adták”
Kire gondolsz pontosan?
Igazságügy-miniszer? Külügyminiszter? Miniszterelnök?”

Pontosan arra gondolok, aki aláírta a kiadatási dokumentumot, vagyis – a jog szerint – dr. Navracsics Tibor KIM miniszterre. Hogy ő konzultált-e előtte a saját főnökével (szerencsés ember, mert csak egy van neki), azt nem tudhatom.

 155. Interlock — 2012-09-05 22:22 

“ilyet egyszerűen nem teszünk”

Ennyi.
Kösz, tiboru.

 156. gacsat — 2012-09-06 09:31 

Katona ölt katonát. Ez háború volt.

 157. tiboru — 2012-09-06 17:15 

Ha “kard ki kard” alapon történik (mittudomén, lemennek a Zrínyi alakulóterére és egyenlő esélyekkel és fegyverekkel megmérkőznek egymással), egyet tudnék érteni veled – noha akkor sem helyeselném.

De itt az egyik katona egy alvó embert ölt meg, s nem a harctéren, hanem egy semleges állam tanintézetének kollégiumában. És nem azért, hogy a saját (vagy bajtársai) életét mentse. Tehát nem kommandósként lopózott be az ellenség vonalai mögé, a saját életét kockáztatva, hanem vett egy baltát, azt jól kiélezte, majd rátört egy kollégiumi szobában alvó emberre és gyakorlatilag agyonverte. Megismétlem: egy semleges állam területén, ahová azért hívták, hogy az országok, nemzetek és hadseregek közötti megértésről tanuljon (az angol nyelven kívül). Partnership for Peace – ez volt az a NATO-keret, amelyek között Budapesten tartózkodott.

A világon egyetlen olyan hadseregről sem tudok, amelyik az ilyesmit hősiességnek tekintené és előléptetéssel jutalmazná.

Azaz egyről már igen…

 158. gacsat — 2012-09-06 09:32 

Ja, Viktorunk meg balek.

 159. Rogal Dorn — 2012-09-08 22:50 

Viszont érdekesnek tartom, hogy egy ilyen ziccert, mint a fax nem használ ki senki…Az ellenzék elég gyengén muzsikál. És az újságírók is…Lehet mégsem akkora ez az egész ügy?

 160. tiboru — 2012-09-10 11:13 

Vagy 70-30 arányban mindenki kapott egy kis vajaskenyérrevalót…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.