Tanúvédelem Magyarországon

Mind több tanú kerül be a rendőrség tanúvédelmi programjába, hogy megváltoztatott néven, új lakhelyre költözve eltűnhessen a bosszúra készülő bűnözők elől. Többüket külföldre menekítették, s ott a programból végleg kiszakadva kezdtek új életet. A szolgálat jelenleg csaknem harminc emberrel foglalkozik.


Egyetlen dekonspiráció sem történt a rendőrség tanúvédelmi szolgálatának öt évvel ezelőtti beindítása óta. Hosszabb-rövidebb ideig immár több tucatnyi embert bújtattak és védtek az egység tagjai. A minden elemében különleges szolgáltatásra azok tarthatnak igényt, akik valamilyen kiemelt bűnügyben olyan bizonyítékkal szolgálnak az elkövetőkkel szemben, amely más módon nem volna beszerezhető.

Bűnszervezetek tagjai, gyilkosok és fegyveres bűnözők kerültek rács mögé egy-egy koronatanú vallomása után. Ezeket az embereket sokszor a rendőrségnek kell megmentenie az esetleges bosszútól. A tanúvédelmi programban néhány nap alatt teljesen új személyiséget biztosítanak megváltozott névvel, s ha kell, megváltoztatják a születési adatokat is. Új helyre költöztetik az illetőt, ha szükséges, akár a határon túlra. A művelet minden részlete államtitok. A rendőrségen belül is csak az arra felhatalmazott, különlegesen képzett tisztek juthatnak velük kapcsolatos információkhoz.

Tóth Tibor alezredes, a Tanúvédelmi Szolgálat vezetője megerősítette, hogy egyre többen készek segíteni a hatóságok munkáját a különleges védelem fejében. A szolgálat a rendőrség azon kevés egysége közé tartozik, amelyben az elmúlt időszakban nagymértékben bővült a létszám. Napi kapcsolatot építettek ki több EU-tagállam partnerszolgálataival. Munkájuk elismertségét jelzi, hogy Magyarországon is segítettek már új életet kezdeni külföldi koronatanúknak, s nemegyszer bíztak magyar ügyfeleket a külföldi szolgálatok gondjaira.

Az alezredes pontos számokkal nem szolgált, csak annyit mondott, hogy húsz-harminc fő vesz részt jelenleg a programban. Hogy valaki bekerülhessen, ahhoz a büntetőeljárás vezetőjének (rendőr, ügyész vagy bíró) kell támogatnia a kérelmezőt. Csak akkor veszik fel a programba, ha védelme hagyományos őrzéssel nem megoldható.

A szolgálatnak tizenöt napja van a beérkező iratok áttanulmányozására. Ez idő alatt a szolgálat pszichológusa is felkeresi az illetőt. Lehetnek ugyanis olyan tulajdonságai a jelentkezőnek, amelyek kockázatossá teszik a személyiségcserével járó kötelmek elviselését. Egy drogfüggő, notórius hazudozó vagy szenvedélybeteg ember felvételét nem erőltetik. Bármikor kifecseghet olyan részleteket a szolgálatról, amelyek veszélyeztethetik mások biztonságát.

Az alkalmas jelöltekkel rendkívül részletes polgári jogi szerződést kötnek. A szolgálatnak mindenről tudnia kell: családról, szeretőről, adósságról, betegségről. Ezek alapján dolgozzák ki a védelmi program stratégiáját. Az illetőnek pedig vállalnia kell a hatóságok számára nélkülözhetetlen vallomás megtételét.

A védelemnek különböző szintjei vannak, s ezek egymást kiegészítve, akár egyszerre is alkalmazhatók. Az az alap, hogy elköltöztetik a tanút egyik városból a másikba, vagy ha a körülmények úgy hozzák, egyik börtönből egy másikba. A második szinten személyi védelmet is kaphat a védett tanú, ilyenkor golyóálló mellényt visel, forródrótot építenek ki neki. A harmadik szinten az illetőnek minden személyes adatát zárolják a hazai nyilvántartásokban. A negyediken új nevet és ehhez új iratokat is kap az illető. Az ötödik szinten már teljesen megújítják személyazonosságát, a születési helye és az anyja neve is módosul. A hatodik szint, amikor külföldre menekítik a tanút, és ott teremtenek neki új egzisztenciát. Nem ritka, hogy az illető családja is bekerül a rendszerbe.

A tanúnak viszont vállalnia kell, hogy megszakít minden kapcsolatot rokonaival, ismerőseivel, barátaival. Ha rájönnek például arra, hogy titokban telefonálgat, felmondhatják a megállapodást. A tanú nem követhet el olyan szándékos bűncselekményt sem, amely veszélyezteti a program sikerét. A rendőröknek okozott már szakmai és emberi dilemmát, hogy egy megtért bűnözőt kellett hónapokon át „szolgálniuk és védeniük“.

A védett személy bármikor bejelentkezhet kapcsolattartójánál telefonon, ha problémája támad. Az összekötő tisztek amúgy nagyjából havonta érdeklődnek.

Általában az ideiglenes megoldást javasolják, de van, aki ragaszkodik a végleges személycseréhez. Döntsenek bárhogy, adott esetben akár évek múltán is visszakérhető az eredeti személyazonosság. Ez alól egy kivétel van: mégpedig ha az új néven alapít családot, és gyermeke születik. Attól kezdve már nincs visszaút.

Az alezredestől megtudtuk, hogy az érintettek között többen vannak, akiknek már végleg elengedték a kezét. Új néven telepedtek le itthon, vagy a társszolgálatok segítségével külföldön. Egy darabig tartották a kapcsolatot, majd továbbköltöztek. Semmi sem kötelezi őket, hogy életjelt adjanak. Ilyenkor a rendőrök is csak remélni tudják, hogy semmi sem fenyegeti őket, és megtalálták helyüket a világban.

A fenti cikk 2006. november 20-án jelent meg a Magyar Hírlapban, Gaál Zoltán tollából.

21 hozzászólás

 1. Rókakígyó — 2012-02-20 21:03 

Tóth Tibor:) Mintha már hallottam volna ezt a nevet:)

 2. tiboru — 2012-02-20 21:58 

Hehe, nem egy nagy név :-)

 3. rognork2 — 2012-02-21 09:17 

Ez a TT te vagy?

 4. tiboru — 2012-02-29 16:58 

Ja. Azaz inkább én voltam :-)

 5. gloriamundi — 2012-02-21 09:23 

Ez a nagyszerű teljesítmény 2006 óta folytatódott? Vagyis, még mindig nem volt dekonspiráció? Lehet ezt tudni?

 6. tiboru — 2012-02-29 16:59 

2009-ig biztosan nem volt. Utána meg nem tudom :-)

 7. rogaldorn — 2012-02-23 15:05 

Önriport? Hehe Tóth Tibor nyilatkozta Tiborunak? Nem ütközik ez a szolgálati szabályzatba? :O (bennfentes információ)

 8. tiboru — 2012-02-29 17:03 

Nem önriport volt, hanem igazi, egy frankó újságíróval :-)

És nagyon szerette volna látni, hogy milyen az irodám meg hol dolgozom, és nagyon csalódott volt, amikor megmondtam neki (telefonon), hogy ahhoz ott kéne hagyja az újságírást és fel kéne szereljen hozzánk :-P

 9. iustizmord — 2012-03-10 20:33 

abszolúte a másik oldalól nézve ( a bérgyilkosokéról, hehe) azt kell mondanom h az (alap) tanúvédelem bizonyos fokig túl van ám hypolva meg spilázva. az 1. sz tanúról (aki elmondja h a feleségével és Kovács Pistivel látta az esetet) kiderül ám h ki, amikor kijelenti a csupán zárt adatkezelést kérő Kucserákné Wenck Rozália hogy “a férjemmel sétáltunk amikor láttuk hogy a bankbó két símaszkos fut ki fegyverrel a kezében és ezt látta a 2. sz. tanú is” miközben a 2. sz tanú elmondja hogy ” a Kucserák Palival meg a Rozival, a feleségével láttam a rablást, mert pont a társasházunkkal szemben történt”

nyilván amit T ír más, de nagyon érdekes volna mi bír rá vkit arra h ilyen tanú legyen és védelmi progiban vegyen részt. inkább azt mondja a tanú: nem láttam, nem emlékszem, nem biztos, sőt, a minap: nincs nálam a szemüvegem és anélkül nem tudom megtekinteni a fotót

 10. tiboru — 2012-03-10 23:33 

Hát érdekes történeteket hall az ember, kétségtelen… Na meg amikor a nyomozó látatlanban floridai villát és Porschét ígért az embernek, aztán megérkezik a tanúvédő és elmeséli, hogy mik a valós lehetőségek: 42 négyzetméteres panel Százhalombattán, Csepel bicikli, na és lehet dolgozni a Mekiben :-)

 11. ratatüj — 2012-03-11 09:01 

Ebből egyébként a Mekis munka hangzik keménynek, ha valaki akkora lóvénak/embereknek tett keresztbe, hogy azért már megérje levadászni, akkor elképzelhető, hogy korábban mondjuk pénzügyi vonalon mozgott. Gondolom a pszichomókus azt is kiszámolta, hogy mekkora eséllyel fásul bele egy jól képzett nagykapus könyvelő a krumplisütésbe.

 12. tiboru — 2012-03-11 09:20 

Ha speckó szakmája vagy foglalkozása van, abban nem igazán dolgozhat, mert viszonylag könnyen felfedi magát… Gondold el: van egy agysebészed vagy egy tigrispiton-tenyésztőd a programban; ha ezeken a területeken dolgozik továbbra is, kábé két hét és harangoztak neki, hiába van új neve és mondjuk bajusza…

 13. ratatüj — 2012-03-11 20:07 

Hát ebbe most belegondoltam.
Arra jutottam, hogy az agysebész inkább csak foglalkozáson kívül tudja magát miszóba keverni, ellenben a kígyókban való csempészet ötlete egyidős a tigrispiton-tenyészettel.
Amúgy bármilyen statisztika belefér?
Nők/férfiak aránya, véletlen szemtanú vagy köpönyegforgató, foglalkozás kapcsán vagy magánszemélyként belekeveredés?
Vagy simán az a regula, hogy semmilyen adatot nem adunk ki, pont?

 14. tiboru — 2012-03-12 09:41 

Hát leginkább az utolsó bekezdés :-)

Mindenesetre van/volt hatelemis férfi munkanélkülitől a magasan kvalifikált női értelmiségiig minden kategória, még gyermekkorú is.

 15. erdeklodo — 2012-06-15 11:39 

Kedves Tibor!
Mindenképp jogi tanácsra volna szükségem, hogyan tudnám Önökkel felvenni a kapcsolatot?

 16. tiboru — 2012-06-20 17:31 

Kedves erdeklodo,

sajnos jogi tanácsadásra nem vagyunk berendezkedve (arra ott vannak az ügyvédek), de ha ír egy magánlevelet a címemre, meglátjuk, mit tehetek. De ígérni nem tudok semmit.

A címem: tiboru013[kukac]gmail[pont]com

 17. tiboru — 2012-07-13 11:08 

A napokban vitatkoztam egy hajdani kollégával, aki azzal utasította el a tanúvédelmi intézményeket, hogy ezek nem nyújtanak 100%-os garanciát a tanúnak.

Azt válaszoltam neki, hogy ‎100%-os garancia semmire nincs az életben. Arra sem, hogy holnap nem esik a fejemre egy cserép. A tanúvédelmi intézmények a kockázatot csökkentik ugyan, de megszüntetni nem tudják. Olyanok, mint az óvszer: ha használja az ember, csökken ugyan a teherbeesés valószínűsége, de soha nem lesz nulla…

 18. tiboru — 2012-08-21 22:41 

Ha az újságcikkeknek hinni lehet, a Tanúvédelmi Szolgálat sem maradt érintetlen a Nagy Korrupciós Ügyben:

http://nol.hu/belfold/20120818-halalos_itelet
http://nol.hu/archivum/20120821-pentitok_vallanak_a_multrol

Egyvalami biztos: 2007 novembere előtt ilyen biztosan nem történhetett volna a Szolgálatnál.

 19. petiba — 2013-10-15 23:41 

Na, végre idetaláltam, Csupaté Mester! Megdolgoztam érte, de megvagy.
Számomra a legnagyobb konteó, hogy ennyit és így, ezt így hogy ? Esetleg egy titkos iker? Vagy kettő? Esetleg nem klónoztak téged véletlenül?
Négy órát (se) alszol mint a Papp Lajos professzor, a kedvenc táltosom?
Minél többet térülök-fordulok a nyomodban, annál komorabb vagyok. Mert ugyan elég gyors olvasó vagyok, de valahogy egyre esélytelenebb, hogy végig tudok mindent olvasni. Termékeny vagy mint a Nemere Pista :)

 20. kg1771 — 2014-11-25 09:39 

Üdv tiboru !
(HeHe nem gondoltam hogy az elsô komim pont ide, és nem a konteora fog menni… ;) :D )
Csak egy gyors kérdés, mi a helyezet például “Robert Yugovich”al ? (Gondolom neked nem kell bemutatnom, a többieket meg nem fárasztanám…. :) )

 21. tiboru — 2015-01-21 21:09 

@kg1771:

Robert csúnyán át lett baszva, aminek roppant kellemetlen következményei lesznek úgy általában a magyar rendőrök szavahihetőségét illetően…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.