Román regionális GDP-adatok

Világszerte év elején szoktak megjelenni azok a statisztikák, amelyeket a hozzám hasonlóan elfajzott agyú egyének nagy érdeklődéssel szoktak böngészni még akkor is, ha egyfelől folyton ott lebeg előttünk a Churchill mesternek tulajdonított örökbecsű mondás („Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítottam!„), másfelől pedig olyan sok közünk nincs az adott adatsorhoz.

Az első idei poszt itt, a Hírsarkon a romániai megyék 2012-es évi rangsorát tartalmazza, mégpedig az egy főre eső GDP tükrében. Talán azoknak is érdemes végigböngészniük, akik sem a gazdasági adatok, sem pedig Románia iránt nem tanúsítanak túl nagy érdeklődést (részemről mindkettőt meg tudom érteni).

A főváros és az azzal szorosan összenőtt ilfovi régió után (természetesen) Temes megye a harmadik. Az első tízben öt regáti és öt „erdélyi” megye található. Az erdélyi, bánsági és partiumi megyéket külön megjelöltem, hogy senkinek ne kelljen térképet böngésznie. A rangsorból természetesen mindenki levonhat mindenféle következtetést, én senkit sem akarok befolyásolni, de ha beszélgetni szeretnétek a témáról, a kommentek között megtehetitek. Összehasonlításként: az egy főre eső magyar GDP 9500 euró körül mozog, szemben a román 5650 euróval. A luxemburgi 78100 euró, az osztrák 33500, az albán 2700.

Egy-két érdekesség (a többit fedezzétek fel ti):

– A két „székely” megye (Hargita a 23., Kovászna a 25.) még a romániai átlagot sem hozza;
– Kedvenc Temes megyénk GDP-je kicsit meghaladja a magyarországi átlagot;
– A bukaresti szám megegyezik Dél-Korea (vagy Portugália) nemzeti átlagával.

Itt pedig a havi romániai átlagjövedelmekről láthattok egy színkódos térképet.

És boldog új évet mindenkinek!

2 hozzászólás

 1. tiboru — 2013-01-04 12:29 

Ápdét: betettem egy térképet az átlagfizetésekkel is!

 2. rdos — 2013-01-07 16:18 

Off.
Vastagbőrön találtam:

„Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek.”

forrása:
hetek.hu/hatter/201207/magyarorszag_elrablasa
On.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.