Egy tábornok halála

Valljuk be: nem nagyon szoktunk távoli (és apró, számunkra jelentéktelen) országok egykori tábornokainak ügyes-bajos dolgaival foglalkozni; van nekünk hasonló hazai hírünk elég. Most azonban mégis kivételt teszünk, mert Dumbadze vezérőrnagy esete tökéletesen alkalmas arra, hogy ebben a nagy melegben elgondolkoztassa a biztonságpolitikai témák iránt érdeklődőket.

Egy kicsit távolabbról kell kezdenünk, időben és térben egyaránt.

2004 tavaszán történt, hogy a Grúziához tartozó, de egyfajta belső autonómiával rendelkező Adzsária helyi vezetője (bizonyos Aszlan Abasidze) úgy döntött, hogy elege van Tbilisziből, s a tartománynak (a Grúziától de facto már elszakadt Abházia mintájára) sokkal nagyobb függetlenséget kér a központi grúz kormánytól. A frissen megválasztott grúz államfő (az akkoriban mindössze 37 éves, de azóta is roppant ambíciózus Miheil Szaakasvili) keményen beintett, s gyakorlatilag megfenyegette Abasidzét, hogy ha kell, akár katonai erővel is helyreállítja a grúz államhatalmat az általa kvázi-szakadárnak minősített területen.

Az adzsár területen állomásozó katonai magasabbegységek parancsnokainak döntő többsége értett a Tbilisziből érkező szóból, de volt egy kivétel: bizonyos Roman Dumbadze vezérőrnagy, aki akkoriban a tartományi fővárosban, Batumiban állomásozó 25. Gépesített Lövészdandár élén állt. Roman barátunk szíve ugyanis inkább Abasidzéért (és az egyre függetlenebb Adzsáriáért) dobogott, s meggyőződésének nem volt rest hangot adni.

Mivel az alárendelt parancsnokok (és a 25. Gépesített Lövészdandár állományának zöme) nem osztotta a generális autonómiaeszméit, a harcos kiállást nem követte fegyveres akció (egyszer torlaszoltak el pár órára egy főutat), viszont Dumbadzét (hazaárulásért, zendülésért és parancsmegtagadásért) 2006-ban Tbilisziben kemény 17 év fegyházra ítélték, ami – ahogy mondani szokás – még szilvásgombócból is sok.

A 17 évből alig kettőt ült le, amikor 2008 nyarán bekövetkezett az általunk is megénekelt grúz-orosz katonai konfliktussorozat (nevezhetjük akár háborúnak is), melynek egyik első következménye az volt, hogy Dumbadzét kicserélték az oroszok által foglyul ejtett, mintegy tucatnyi grúz katonára. Az obsitos kétcsillagos tábornok (akit utolsó büntetésként még állítólag megfosztottak grúz állampolgárságától, de ezt megnyugtatóan nem sikerült letisztáznom) Moszkvába költözött, ahol minden bizonnyal hosszú és tartalmas beszélgetéseket folytatott az orosz katonai hírszerzés érdeklődő típusú embereivel. 2010-ben megszerezte az orosz állampolgárságot, s mivel (tábornokhoz képest) még fiatalember (az idén lett volna 48 éves), munkát is kapott valahol az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának környékén. Valami azt súgja, nem gépíróként tengette életét.

És élt, éldegélt csendesen, mígnem kereken egy hónappal ezelőtt, azaz 2012. május 21-én fényes nappal egy motorkerékpár fékezett mellette az utcán, s egy pár szavas párbeszédet követően a hátsó ülésen ülő személy hidegvérrel (és a vonatkozó kézikönyvek előírásainak száz százalékosan megfelelő módon) egy golyót eresztett Dumbadze mellkasába, egyet a koponyájába, majd teljes gázzal eltűnt a délnyugat-moszkvai, elitnek számító Rubljovszkoje Sosszé forgatagában. A tábornok a helyszínen meghalt, s „az elkövetők felkutatására tett erőfeszítések nem vezettek eredményre„. 

Mivel ez nem a Konteóblog, találgatásokba nem bocsátkozunk. Csak annyit jegyzünk meg (szigorúan magánvéleményként), hogy ha a grúzok nyúltak utána, akkor ennek még lesz következménye. A GRU-nál ugyanis csupa olyan arc dolgozik, akik nem felejtenek, s arra is emlékeztetjük Szaakasvili elnököt (aki többször kijelentette, hogy a „hazaáruló tábornokot” személyes ellenségének is tekinti), hogy orosz kollégáját ismét Vlagyimir Putyinnak hívják.

7 hozzászólás

 1. csuri — 2012-06-21 12:11 

Hú, de durva….
Jelzem grúziai látogatásunkkor nem volt éppen ennyire nyilvánvaló a keménykedés, bár kétségtelenül neki lehetett támaszkodni (ott is)a levegőben érezhető nacionalizmusnak. De azért ennél békésebbnek képzeltem a nagy hazaszeretetet, már ami a módszereket illeti….

 2. zigzag — 2012-06-21 12:25 

Konteo 2: De az is lehet, hogy pont a GRU nyírta mer már unták a …. fizimiskáját. A lehetőség pedig adva volt, hogy úgy intézzék a szálak Tbiliszibe vezetnek.

 3. gabeszpapa — 2012-06-22 21:16 

Nem hinném, hogy érdekükben állna. Nem jó üzenet a jövőnek, mármint azoknak, akik a jövőben szándékoznának hasonló partnerséget kötni a GRU-val. Azért nem tennék el láb alól, mert unták, akármilyen fazon is volt. Meg hát a betyárbecsület…
Hacsak nem az történt, hogy eleve Tbiliszi delegálta a fazont Moszkvába egy oroszbarát álcával, és erre most jöttek rá Vováék…

 4. gabeszpapa — 2012-06-22 21:17 

Méghogy ez nem a konteóblog! :-)

 5. outatime — 2013-03-24 17:38 

minden blog konteoblog, csak az a kerdes mennyire! :)

emberunk lehet hogy egyszeruen masba nyult bele ( uzleti ugy, illetve ugye a nok – arrafele nem parbajjal intezik az ilyen ugyeket ) meg olcso ugye az emberelet, par ezer $ ert gyakorlatilag teljessen megbizhato ex balkani bergyilkosokat lehet felfogadni.

GRU nem valoszinu ( meg ok megoldottak volna elegansan, pl elvezenylik emberunket Sziberiaba, ott meg konnyen eltunnek pl horgaszat / vadaszat kozben a volt gruz katonai vezetok… de szerintem ilyen vonalu otletelesben a GRU sokkal fejlettebb mint en ) a Gruzok nem valoszinu – most oszinten, amit el akart mondani az oroszoknak azt elmondta, a bosszu aran meg szembe kerulni Putyinnal nem egeszseges dolog.

Meg kene nezni volt e uzletresze, megbizasa, stb ott lehet a kutya elasva.

…es ne zarjuk ki a CIA-t, Moszadot, NASA-t, naci ufokat es utcai rablokat, alkaidat, maganyos orulteket es a BKV-t – na igazan meglepetes az lenne! :D

 6. zolema114 — 2014-09-02 10:56 

Jézusmária! Tiboru Tényleg meg kell tanulnom angolul, vagy mi ez a anglomán beszurás. Tudom, te jól beszélsz angolul meg a kommentelők között is többen beszélnek angolul, de talán nem kellene ide is betenni. Ha valami nyomós okod van rá akkor egyetértek vele. De kérlek, egy mondatban indokold meg miért kellett. ezt a angol szöveget, ide betenni. Köszönettel zolema114

 7. tiboru — 2014-09-27 23:09 

@zolema114:

Attól tartok, nem értem. Milyen angol szövegről beszélsz?

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.