CIA – civil a pályán

Ha a rendszeres hírfogyasztók körében egy globális közvéleménykutatást végeznénk azzal a kéréssel, hogy nevezzék meg a legismertebb hárombetűs szervezetet, az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (a Central Intelligence Agency) rövidítése minden bizonnyal ott lenne az első öt között. Noha egyetlen titkosszolgálat sem örül maradéktalanul a publicitásnak, a CIA-nek fel kell arra készülnie, hogy az elkövetkezendő hetekben-hónapokban a fokozott hazai (és nemzetközi) közérdeklődés célkeresztjébe kerül.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök a napokban megnevezte jelöltjét a CIA igazgatói székébe. A legfontosabb és legbefolyásosabb hírszerző szervezetet irányító személyre (figyelemmel az ottani demokrata párti többségre) vélelmezhetően a Szenátus rá fog bólintani, és – ahogy mondani szokás – az Isten sem menti meg Leon E. Panettát attól, hogy februártól beköltözzön a Virginia állambeli Langleyben található direktori irodába.

Meglepetés a Potomac partján

Panetta új beosztása enyhén szólva is megütközést keltett a 16 szervezetből álló amerikai hírszerző közösség berkein belül. A két világháború között Olaszországból Kaliforniába bevándorolt szülőktől származó, az idén 71 éves egyetemi tanár és emberi jogi aktivista szakmai múltja ugyanis számtalan kormányzati pozícióra teszi vitán felül alkalmassá, de kevesen fogadtak volna arra, hogy Obama az amerikai hírszerzés első emberének jelöli Bill Clinton egykori kabinetfőnökét, hajdani – számos alkalommal újraválasztott – demokrata párti képviselőt.

Civilek és katonák

Önmagában az a tény, hogy civil személy kerül egy polgári felderítéssel foglalkozó kormányzati szerv élére, demokráciákban nem meglepő, noha nem is szabály. A Magyar Köztársaság Információs Hivatala élén 1991-es létrehozása óta tábornok áll, és ugyancsak katonai rendfokozatú vezető irányítja az olasz, a lengyel, valamint a norvég hírszerzést. Panetta jövőbeli státusza (nyugodtan használhatjuk a kijelentő módot, hiszen a szenátusi jóváhagyás nem kérdéses) nem civil mivolta miatt hökkentette meg az érintetteket; legsikeresebb elődei között számon tartott id. George Bush például úgyszintén a polgári életből érkezett a CIA-piramis csúcsára.

Új műsorhoz új férfi kell?

A valódi meglepetés a polgári szabadságjogok kiemelkedő szószólójaként, valamint a költségvetési és környezetvédelmi ügyek szakértőjeként nevet szerzett professzornak szól, akit – így a döntés ellenzői – a titkosszolgálatok megannyi kétes játszmájában edződött, az őszinteséget maximum az amerikai vasárnapi iskolákban tanulmányozott olvasmányokból ismerő, dörzsölt rókák az orránál fogva vezetnek majd, naponta bohócot csinálva belőle. „Bárány lesz az oroszlánbarlangban” – figyelmeztetnek egyes elemzők. Gondoljuk el a hazai reakciókat, ha – teszem azt – a Hús Terméktanács élére egy vegetariánus kerülne…

Messziről jött ember

Mások – erényként – pont a kívülállóságát hangsúlyozzák. Ezek a vélemények kiemelik annak szükségességét, hogy a CIA-ban elkezdjenek olyan új szelek fújni, amelyek egyik kezdeményezője maga az új igazgató lehet. Panetta esküdt ellensége mindenféle jogtalanságnak, s egyik leghatározottabb kritikusa volt a Cégnek és főállású kihallgatóinak, amikor kiderült, hogy a guantanamói amerikai támaszponton alvásmegvonással, testi és lelki erőszakkal próbálták szóra (és vallomásra) bírni az ott fogva tartott tálib harcosokat. Az sem öregbítette a CIA hírnevét, hogy az iraki háború kirobbantásának hivatalos magyarázatát, az állítólagos bagdadi tömegpusztító fegyverek meglétét Langleyben is többször, lélekszakadva megerősítették – mint utólag kiderült: tévesen.

Az új seprű és a tartós tej

Hogy Panetta kinevezése milyen irányba, milyen mértékben és mekkora időtávban fogja befolyásolni az Ügynökség tevékenységét (és ezen keresztül az USA terrorellenes harcának minőségét), senki sem tudja. Kétségtelen, hogy egyedül, belső (és magas beosztású) támogatók nélkül a legkarizmatikusabb vezető sem tud tartós stratégiai irányváltást kieszközölni egy húsz-huszonöt ezer fős (a pontos létszám államtitok) hírszerző szervezetnél. A Fehér Ház lakójának bizalma, bátorító jelenléte elég lesz az első két-három hónapra, de ennél hosszabb időre semmiképpen. A klasszikus kérdésre (érdemes-e tartós tejet vennie, vagy elégedjen meg a gyorsan romló felvágottal) még nincs egyértelmű válasz.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.