Olvasói levél – A rendőrségi presztízs és a térdnadrág esete

Kedves Hírsarok-olvasó! Örömmel tájékoztatlak, hogy egy – percekkel ezelőtt kapott – olvasói levél segítségével sikerült megválaszolnunk a hetek (hónapok, évek?) óta az egész magyar társadalmat foglalkoztató kínzó kérdést, jelesül azt, hogy hogyan lehet a Magyar Rendőrség presztízsét még a mostaninál magasabb szintre emelni az állampolgárok szemében!

Nem, nem viccelek. Roppant érdekes sztori következik, melyhez a kommentek között hozzáfűzhetitek a véleményeteket. nem szaporítom a szót, inkább átadom a szót a BlogRepublik többezer rendszeres olvasója közül az egyiknek, akit nevezzünk csak Lódoktornak. Levelét részemről csak minimális szerkesztési utómunka érintette, s pár, khm, keményebb jelzőt is kivettem belőle (illetve enyhébbel helyettesítettem), mert ez itt most nem a kurvaanyázás fóruma.

Szevasz Tiboru! Látom, előszeretettel foglalkozol rendőri témákkal, s most én is szeretnék eggyel szolgálni. Nem tudom, melyik blogodba fogod kirakni (szerintem még a Konteóba is belefér), tégy úgy, ahogy jónak látod. Azt is megértem, ha mégse publikálod, nincs harag.

Egy államigazgatási főhatóságnál dolgozom (nem a rendőrséghez és nem is a BM-hez tartozó szervről van szó), ahol a belső levelezési rendszerünkben gyakran felbukkannak olyan körlevelek, amelyek a munkatársak szerint mindenkit érdekelhetnek. Ilyen szempontból korrektek a rendszergazdáink, mert olyan levelek is köröztethetők, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a szakterületünkhöz.

Ma délben érkezett a legújabb, amit kivonatosan szeretnék ismertetni. Nem akarom szó szerint beidézni, mert nem szeretném, ha bárkinek kellemetlensége lenne belőle.

A lényeg a következő:

Ma (vagyis 2012. augusztus 24-én, pénteken reggel hét óra húsz perckor, az idei legkeményebb hőségriadó napján – ennek lesz jelentősége a későbbiekben) az országos rendőrkapitány, Hatala József tábornok a Teve utcai rendőrkapitányság bejáratánál megállított egy ott dolgozó kisrendőrt, aki éppen munkába igyekezett. A rendőrön szandál és térdnadrág, valamint egy rövid ujjú ing volt.

A tábornok (aki a klimatizált, sofőrös szolgálati gépkocsijából pont akkor szállt ki) odaintette magához a rendőrt és jól leteremtette az öltözéke miatt. A rendőr hiába próbálta elmagyarázni, hogy az előírásszerű bőrcipő, pantalló, hosszú ujjú ing és nyakkendő az irodája szekrényében várja, s fél nyolckor, vagyis munkakezdéskor már abban fog feszíteni, s hogy ezt a könnyített ruházatot csak az utazás időtartamára vette fel, a tábornokot nem érdekelte. Hatala úr olyat bírt mondani, hogy a rendőri szakma presztízsét csak úgy lehet megtartani és emelni az állampolgárok szemében, ha a rendőr az utcán is a legmagasabb öltözködési sztenderdek szerint mutatkozik.

A kapitány a rendőr további érveire nem volt kíváncsi, hanem döngő léptekkel távozott. A rendőrgyerek meg – a szabályaiknak megfelelően – rögtön jelentette a főnökének, hogy nagy lebaszás volt, mire arra kötelezték, hogy írjon valami magyarázkodó elektronikus levelet minden kollégájának, hogy azok kerüljék el a hasonló csapdát.

Gondolom, ez a magyarázkodó levél került aztán ki a nagy büdös éterbe, s kering most szerintem már Chile, Mozambik és Thaiföld között mindenhol, ahol magyarul értenek és olvasnak. Mondjuk én is továbbküldtem kábé ötszáz ismerősnek :)

A következő kérdéseim lennének a főrendőrhöz, illetve a belügyminisztériumhoz:

1.) Ha ez a kisrendőr amúgy is civilben volt, mondjuk a hetes buszon vagy a metrón hogy a picsába tudná lejáratni a rendőrséget azzal, hogy utazás közben térdnadrágban és szandálban van? Rá van tetoválva a homlokára, hogy “Rendőr!”?

2.) Ha szabadidejében kimegy mondjuk a Népligetbe futni, és átizzadja a pólóját, neadjisten jó hangosan kifújja az orrát, mert már nem kap levegőt, akkor is lebaszhatja egy arra ténfergő tábornok, mert nincs szövetnadrágban és vasalt ingben?

3.) Nincs olyan, hogy hőségriadó esetén az állami alkalmazottak valamiféle könnyített cuccban is mehetnek dolgozni? Vagy ez a rendőrökre nem érvényes? Anyám egy önkormányzatnál dolgozik, náluk ez működik, meg mintha a rádióban is hallottam volna ilyen intézkedésekről különféle minisztériumokban. Nálunk a hivatalban amúgy sem követelik meg a talpig öltönyt, pedig ügyfélforgalom van nálunk is rendesen.

4.) Tényleg van olyan emberszabású, aki azt hiszi, hogy ennek a rendőrségnek a tekintélyét és presztízsét azzal lehet helyrehozni, hogy 40 fokban elvárom a rendőrségi alkalmazottól (aki jelen esetben – ha jól értelmeztem – nem is egyenruhás, hanem amúgy is civilben dolgozik), hogy ingen-zakóban-nyakkendőben üljön az irodában és abban is utazzon? Tehát nem az a gond, hogy teljes osztályokat kell felszámolni a korrupció miatt, nem az a probléma, hogy ezredesek és alezredesek bilincsbe verve kerülnek a sittre bűnszerveződésben való részvétel miatt, hanem az, hogy valaki szandálban megy be a munkahelyére? Noooormális?

Ezt akartam csak mondani, na és azt, hogy [itt két teljes sort moderáltam. tiboru.]

Ez volt az olvasói levél. A 3.) pontban feltett kérdésre annyit tudtam csinálni, hogy gyorsan beszereztem nektek egy tavalyi országos főkapitányi körlevelet, amelyet dr. Hatala József r. altábornagy írt alá, s amelyben a rendőrök öltözködési kultúrájával foglalkozik. A második oldalon ki is emeltem a hőségriadóra vonatkozó részt, tehát olvasónk jó helyen tapogatózott. A körlevél nem tartalmaz semmiféle terjesztési korlátozást, sem minősítést, tehát bízom abban, hogy nyilvánosságra hozatalával nem követek el titoksértést. Csak azt akarom ezzel bemutatni, hogy a főkapitány úr igenis emberségesen viszonyul a kánikulához – csak ma reggel erről a bekezdésről talán megfeledkezett.

Ennyi volt, várom a véleményeket, pro és kontra.

 

31 hozzászólás

 2. SzJoe — 2012-08-24 18:03 

A jelenlegi belügyér egyik tavalyi nyilatkozata nagyon megütötte szívemet: Mivel a pólóban intézkedő rendőrnek nincs tekintélye, ezért minden BM-hez tartozó rendvédelmi szervnél ki kell vonni az ominózus ruhadarabot a rendszerből. Az a nyomoronc vajh el tudná viselni egy börtön őrtornyában vagy egyéb szolgálati helyén a keletkező 50-60 celsius fokot egy műanyag ingben-nadrágban, géppisztollyal, tártáskával, muszályszettel ellátva, 10-12 órán keresztül? Mielőtt pampam jönne: -Nem, nem erre esküdtünk fel! Az idén egy őrtoronyban mértem már 78 celsiust is, hogy mennyit is kell a kollégáknak elviselni… Esetleg a napon forgalomirányítva, a 38 fokban? Az új, egységesített rendvédelmi ruhanormába már nincs is belefoglalva a póló. Azt a két sort én is ideírnám véleményként, ha nem kellene szégyellnem magam miatta…

 3. gloriamundi — 2012-08-24 18:28 

Úgy látszik, nem csak a filmekben a legnagyobb f@szfej a rendőrfőnök általában :-P Már elnézést…

 4. gabeszpapa — 2012-08-24 18:57 

Felesleges is idézni a tábornoki utasítást, mert az a munkában való viseletre vonatkozik. A “kisrendőr” otthonról ment munkába, arra szerintem nem. A főrendőr biztosan gombóc a gyomorban, szív a torokban érzéssel megy reggel a munkába – amilyen rázós pálya ez manapság – ezért az idegessége érthető.
De mi lett volna, ha a kis szandálos épp egy ügyfél vagy állampolgár, aki ügyet intézni megy az épületbe és tévedésből őt teremti le a főrendőr? :-))) Hát akkor igazán épült volna az állampolgári bizalom és a rendőrség presztízse.

Egyébként a napokban sétálgattunk a feleségemmel a parlament környékén. Régebben az objektumőrök viszonylag “díszes” egyenruhában posztoltak, most úgy láttam, hogy REBISZ-es viseletben, vászongatyában és snassz sötétkék rövid ujjú pólóban voltak, épp úgy, ahogyan tüntetéseket, focimeccseket biztosítanak.

 5. zigzag — 2012-08-24 19:09 

Úgy nézem, hogy tavaly pont azokat a szavakat szellőztette az Origó cikk, amit a megszerzett rendőrségi doku is tartalmaz — szóval semmi újat nem mondtál ebben a tekintetben. Sőt, azt is mondhatom, hogy a főkapitány még mindig olyan dolgokkal foglalkozik, amihez semmi köze. Azt hiszem ebben a tekintetben viszont én nem mondtam semmi újat.

 6. hungaryhonved — 2012-08-24 20:35 

Nah, örülök, hogy a fasz nem csak “négyszínű”! =)
Főrendőrünk rendfokozatához méltóan -mint általában hasonszőrű (bal)sorstársai- foglakozik olyannal, amivel nem neki kellene…

Katonáék meg sem jelenhetnek a fővárosban az előírásos, évszaknak megfelelő hadi(gyakorló) ölözetben! Tehát: náluk így a póló marad. =)

Díszőröket persze lehet látni. Rendőrbá’ megnyalná mind a 10 körmét ha végignézne rajtuk…
http://honvedelem.hu/cikk/33318/diszorseg-a-kapuban

 7. gloriamundi — 2012-08-25 09:45 

Ó, jeh, ezt én is láttam a buszból… Csodálkoztam is rendesen, mert amúgy általában egy fia katonát nem lehet látni az épületen kívül.

 8. gloriamundi — 2012-08-25 09:48 

A lakosság és a katonaság kapcsolatát javítandó? Akkor odamehetek a srácokkal beszélgetni a katona bácsikkal? :-P

 9. kszabo — 2012-08-24 21:29 

Végre egy nekem való téma:) A vasúton is rugózott aranyos főnökünk a rövidnadrágon. A válasz egyszerű: Indiában egy hadsereg van rövidnadrágban, még is respektálják őket otthon is és a határaikon is.
Ugyanaz, mint tisztel öregh katonák alapból tudják, ha négyen leülünk sörözni az 4X2 nyolc, de ha közben szépen feljön a hold akkor 12:) És az vesse az első tujára követ aki ilyenkor nem tiszteli meg a dísznövényt egy öntözéssel:)
Ilyen emberi üggyel űzni egy százezredes főrendőrtábornokot, az helyett, hogy ki mernék írni melyik lecsóba fingott bele valójában. A világ legeredményesebb hadseregében akin nincs sapka, az nincs szolgálatban, kvázi nem katona. Ha a bázison lévő bolt előtt gitározik és egy szamovárban gyűjti a másnapi kimaradási sörre valót, max a főnökei is dobnak neki meg lefotózzák a mobiljukkal. Mert azért a belső szesztilalmat igen komolyan veszik. De mit kötözködjenek olyan emberrel, akinek ki tudja mit hoz a holnap. ennyi mértékletességet a rendőreink is megérdemelnének, hiszen a Moldova könyv nem avult el, csak több az aranylánc, a nagyértékű autó meg a mobiltelefon:) Üdv

 10. Nagy Teve — 2012-08-24 21:36 

Tekintve a tiboru által ismert tekintendőket nem szeretnék nyilatkozni … de megkérném tiborut, hogy azt a kimoderált két sort az én nevembe tegye be

 11. tiboru — 2012-08-25 19:35 

Az csak szükségtelen (igaz, elég szaftos) káromkodás lenne :-)

 12. zigzag — 2012-08-25 15:25 

Engem ez a sztori arra emlékeztet, hogy a Tisztelt Szerv legfőbb elöljárói hajlamosak beosztottjaikkal szemben túlterjeszkedni hatáskörükön arra bazírozva, hogy a kisrendőr úgyse meri T. elöljárót elhajtani, akarom mondani emlékeztetni hatáskörének korlátaira. Egy cimbi mesélte, hogy a szervnél dolgozó egyik főrangú tábornoknak (nevet nem mondok, csak annyit, hogy a BV-hez igazolt át) szóval az volt a fogalmazzunk úgy: elvárása, hogy az alárendeltségébe tartozó szerveknél a munkaidő letelte után nem lehet addig elmenni, amíg személy szerint ő nem “engedélyezi a lelépést”. Ebből az lett, hogy az alárendeltek negyed órával munkaidő után egymást kérdezgették, hogy “Van már lelépés?” Nem tudom, hogy hogy alakult Tábornok uram presztizse, de a beosztottaktól háta mögött megkapta az Önkényesi ragadványnevet.

 13. tiboru — 2012-08-25 19:38 

http://fehervar.hir24.hu/fehervar/2012/08/25/megszallta-a-rendorseg-csokakot/

No, ez az akció biztosan nem rongálja annyira a rendőrség presztizsét, mint az ominózus szandál és térdnadrág. Innen is gratulálunk az akciót elrendelőknek, a felderítésnek és együttérzésünk a szopóágon levő kisrendőrökkel.

 14. tiboru — 2012-08-25 20:10 

Amúgy meg ez a Csókakő-művelet tökéletesen mutatja, hogy hol tartunk. Hogy a legidiótább parancsokat is zokszó nélkül benyeli nemcsak az állomány (mert mit is tehetne mást…), hanem a középszintű parancsnokok is. Egyszerűen senki nem mer érvelni felfelé, nincs szakmai vita, nincsenek ütköző vélemények, mert mindenki meg van félemlítve. Ha az az utasítás, hogy 40 fokban esőköpenyben kell kimenni az utcára, senki nem lesz, aki rámutasson a hőmérőre.

Akár hiszitek, akár nem, ez azért eddig nem így volt… Csak a nagyon buták és a szakmához nem értők hihetik, hogy egy katona (rendőr, bévés, vámos, stb.) csak akkor végez jó munkát, ha droidként viselkedik. Ez még vissza fog ütni a szakma minőségére.

Köszönjük, Emese!

 15. hullafotos — 2012-08-30 12:41 

Té, ha már Emese szóba került.

Ilyen kort élünk, a válság más nemfegyveres, de félkatonai olajozottsággal működő iparágakban is azt eredményezte, hogy fentről tudják a legjobban, mi kell a sikerhez, a hozzáértő szakember pedig nem vitázik, ellenérveket nem kérdeztem, miért nincs már kész a dolog…?!

Őrzök egy levelet, bankos ismerős írta kirúgása napján a vezérigazgatónak búcsúzóul (cc-zte a munkavállalók felét). A hosszasan kifejtett jókívánságait egyetlen összefoglaló mondattal tette érthetőbbé: “Kedves XXXX, a Csillagok háborúja óta tudjuk, hogy droidokkal nem lehet háborút nyerni”.

kellemes nyárvégi időt kívánva,
hullakatt

 16. tiboru — 2012-08-30 22:50 

Engedelmeddel ezt az összefoglaló mondatot idézni fogom alkalomadtán, amikor legközelebb tábornokokkal vitatkozom :-)

 17. Leon Cor Leoni — 2012-08-25 23:33 

Mit abszolute nem értek (hozzáteszem laikusként), hogy mielőtt kiküldték a hatalmas csapatot, miért nem nézett szét 3-4 civil ruhás a helyszínen? El lehetett volna kerülni ezt a nagy blamázst, mert azért 130 leendő gárdistát nem lehet csak úgy elrejteni egy sufniban.

 18. csapos — 2012-08-26 00:07 

Tiboru, ez akár konteó téma is lehetne, valahogy így.

Minek nevezzelek Csókakői akció?

Mit gondoltok, miért szopta be a rendőrség az Új Magyar Gárda dezinformációját?
(Csak a polkorrektség kedvéért: A javasolt konteók nem mindegyike tükrözi a kommentező véleményét.)

• Minden rendőr eredendően képzetlen hülye?
• Komoly kockázati tényezőnek értékelték a nyugdíjasok és néhány család Horthy emléktúráját.
• A gárda már mélyen beépült a rendőrségbe.
• A csókakői akció a kiképzési terv része volt, hogy megmutassák a gárdának, milyen erős e rendőrség.
• A rendőrség vezetőinek legfontosabb feladata, hogy 38 fok C-ban hogyan öltözködik a szolgálaton kívüli állomány.
• A folyamatos átszervezések és kirúgások eredménye képen sikerült eltávolítani azokat a szakembereket, akik értékelni tudták volna a helyzetet, valamint megbízható informátorokkal rendelkeztek.
• A folyamatos átszervezések és kirúgások eredménye képen a megmaradt szakemberek, nem merték jelezni parancsnokaiknak kétségeiket.
• A folyamatos átszervezések és kirúgások eredménye képen a megmaradt szakemberek nem akarták jelezni parancsnokaiknak kétségeiket (jégre futtatás).

 19. tiboru — 2012-08-26 08:06 

Engedelmeddel ezt beteszem a Konteó FB-oldalára :-)

 20. GrG — 2012-08-27 13:57 

Bocsánat, hogy belepofázok. Szerintem a Csokakői akciót tökéletesen hajtották végre. Csak nem jó oldalról nézitek. Ugyanis az eligazítás kb így hangzott:
Alaptétel: A Gárdisták avatása ellen fel kéne lépni, mert különben a szoc-lib-zsidó-nemzetközi sajtó támadni fogja a fönököt (B. miniszter Úr) és a fönök fönökét (M.elnökúr).
Megoldás: valaki kiszivárogtatja, hogy Csókakőt megszálljuk, remélem lesz annyi eszük a gárdistáknak, hogy nem jönnek oda. Mi mossuk kezeinket, hogy az ellen megfutamodott, de legalább megmutattuk ki az úr. A sajtó meg írhat a megfutamodott (vagy cseles) gárdistákról, de a kormány megtette a tőle elvárhatót.
És az akció (valamint a következményei) a terv szerint alakultak.
Javaslom mintának (ha kell megírom szépen) a Cherbourg-i naszádok esetét.

 21. untermensch4 — 2012-08-26 08:40 

A biológia fontosabb mint a művészet. Ha nem az évszaknak megfelelően öltözik valaki akkor nagyon elegánsan fekve várhatja a mentőket de azok is szétzilálják a ruházatát…
Én állampolgárként azt hittem a rendőrség létezésének célja a közbiztonság javítása és nem az elegáns megjelenés. Legalábbis a kettő közül az utóbbi a mellőzhetőbb…
A rendőrség tekintélyét jobban növelné ha felülről lefelé haladva megtisztítanák az ilyesféle feudálisan ostoba emberszabásúaktól…

 22. stoppos — 2012-08-26 12:24 

Nem tudom megmondani, miért, de a magyarországi, álkonzervatív tenkitélyelvű idiotizmustól kinyílik a Leatherman szerszám a zsebemben.(Csak, hogy stílusos legyek. :) )

Az ilyen tipusú faxkalapokat, mint ez a sokcsillagos magától elszállt geciláda, szívesen kivezényelném libát őrizni életfogytig.

Ha esetleg elküldi őt valaki emilben a picsába, nyugodtan idézhet tőlem. :)

 23. sztupi — 2012-08-27 09:08 

Azért az megnyugtató , hogy ez a legnagyobb gondja Hatala tábornoknak (urat azt most talán nem írnék…).

Magasbeoszású rendőr barátaim , meséltek egy két dolgot, már amit lehetett persze. … Rémisztő . Komolyan megijedtem.

Hát én az egész felsővezető bagázst nem hogy leváltanám hanem egyből beutalnám őket a legszigorúbb fegyházba.
Tisztelet a kivételnek, már ha van ilyen.
Az elmondásuk alapján azért és csakis azért működik még a rendőrség , mert van néhány elhivatott hülye aki cipeli a hátán az egészet.

Tiboru ! Te mint volt szakmabeli , hogy tudod ezt elviselni épp ésszel ?

 24. tiboru — 2012-08-28 16:35 

Hát igyekszem vállat vonogatni és úgy tenni, mint akinek tökmindegy… Nehezen megy, de haladok.

 25. rognork — 2012-08-27 10:06 

nem lehet, hogy csak rossz napja volt ennek a hatalának? én eddig kb minden munkahelyemen kaptam lebaszást hasonló nagyságrendű dolgokért…

 26. Szaszyka — 2012-08-27 22:56 

Mielőtt elvinnék bárhová is, nyomatékosítanám, hogy ez csak KÉRDÉS!!! :
Ez a tábornok, vagy kicsoda(nem értek a rendvédelmi fokozatokhoz sem) csak nekem tűnik eléggé begyöpösödött komancsnak? Tisztára úgy néz ki arcra, mintha 30évvel ezelőttről jött volna?
Istenem, egyenruhába belekötnek… Az nem baj, hogy egy csomó rendőr meg a bűnözőkkel sörözget a kocsmákban egy csomó helyen…
Ennyit a tekintélyről, főként hogy a tábornokok sem tűnnek szikár, mintarendőrnek/katonának, hanem inkább valami vágnivaló malac, akkora testük van lassan :( :( :( :( Pedig nekik kellene példát mutatni, vagy nem?
Ezek csak kérdések, mielőtt még elvinnének valami váddal… :$

 28. noirp — 2012-09-03 20:14 

@rognork: Rossz napja??
Vezető pozícióban lévén, a jóember _elvileg_ azért is nyal föl havi — pesszimista becsléssel — tíz tanári bérnek megfelelő dellát, mert hogy neki mindig felelősen és körültekintően kell cselekednie. Hivatkozni legalábbis erre szokott az ilyesféle górbarom.

Hogy ez csak elvben van így, az már más kérdés (én is beleszaladtam már rengeteg hülye tilalomba, barom utasításba, így civilben is)

 29. tiboru — 2012-09-11 13:19 

http://www.stop.hu/belfold/strandpapucsos-ficko-grasszalt-a-rendorpalotaban-belepoje-volt/1081634/

Ezt a főkapitányt még az ág is húzza :-) A következő hasonló alkalommal még meg fogja ütni a guta.

 30. igazitrebics — 2012-09-11 13:43 

“A főkapitány kérdésére elárulta azt is, hogy nem rendőr, bankban dolgozik, a közelben lakik, s ezért használja a rendőrség edzőtermét.”
Majd ezután megkérte a főkapitányt, ha már így összetalálkoztak, mossa meg a hátát, mert meghúzódott a válla! :-)

Van még lejjebb? Pelikán pajtás aranyat árult, E. bácsi locsolt, bermuda nadrág, flip-flopp. Ajjaj !

 31. tiboru — 2012-09-11 15:56 

Ja, lassan kezdődhetne egy hazai gyártású sitcom “Teve utcai történetek” címmel. Garantáltan gurulnánk a röhögéstől.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.